Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (22/11) στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, αναφέρθηκε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και το μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως είναι ζήτημα ευθύνης και αξιοπιστίας η υπερψήφιση του ν/σ για την ψήφο των αποδήμων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού:
-Απ’ ότι φαίνεται τους 200 βουλευτές που χρειάζεστε από θα τους έχετε την Τρίτη, έτσι δείχνουν τα πράγματα ε;
«Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι θα τους έχουμε γιατί έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, στηριγμένοι στην απόλυτη βούληση της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, εμού, στο να υπάρξει συμφωνία με τα άλλα κόμματα γιατί χρειαζόμασταν αυτές τις 200 ψήφους, γιατί άλλη μια φορά θέλω να εξηγήσω ότι αν δεν έχουμε τις 200 ψήφους ό,τι και να ψηφίσουμε δεν μπορεί να ισχύσει. Άρα ήμασταν αποφασισμένοι από την αρχή, μπήκαμε σε συζητήσεις, κάναμε συμβιβασμούς, πετύχαμε συγκλίσεις, πετυχαίνουμε την πολυπόθητη συναίνεση και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου απέναντι στην ελληνική κοινωνία και μιας στοιχειώδους αξιοπιστίας. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο τον 20ο αιώνα να υπάρχουν Έλληνες εκτός Ελλάδος, εκτός Επικρατείας, οι οποίοι να μην έχουν το στοιχειώδης δημοκρατικό δικαίωμα να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για το ποια κυβέρνηση θα έχουμε και για το ποιοι είναι οι πολιτικοί σχηματισμοί και που θα πάνε τα πράγματα στη χώρα».
-Σωστά, αυτό είναι σημαντικό. Σημαντικό είναι, επίσης, να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση επειδή ακριβώς δεν συμβαίνει συχνά. Υπάρχει κι ένα ερώτημα από έναν φίλο έχει διατυπώσει με οξύ τρόπο. Τελικά με όλες αυτές τις προϋποθέσεις που βάζετε, με τα χαρτιά που πρέπει να φέρει για να γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους, μήπως τελικά για έναν Έλληνα του εξωτερικού είναι απλούστερο να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει από το να γραφτεί στους καταλόγους;
«Όποιος θεωρήσει ότι είναι απλούστερο να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει είναι πολύ απλό, θα το κάνει. Εδώ συζητάμε για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν ή δεν έχουν την άνεση του χρόνου να το κάνουν αλλά θέλουν να ψηφίσουν, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Κοιτάξτε κ. Τσίμα, η ζωή είναι επιλογές. Δεν μας προσφέρει κανείς την απόλυτη αλήθεια, ούτε το απόλυτο δίκαιο. Σας επαναλαμβάνω ότι αν δεν είχαμε κάνει αυτούς τους συμβιβασμούς θα συνέβαινε το εξής απλό: κανείς δεν θα μπορούσε να ψηφίσει από τη χώρα στην οποία κατοικεί και έτσι όποιος ήθελε να ψηφίσει θα έπρεπε υποχρεωτικά να έρθει στην Ελλάδα. Τώρα παρέχουμε τη δυνατότητα μέσα από τη συμφωνία που κάναμε. Θέλω να εξηγήσω κάτι το οποίο δεν έχει γίνει απολύτως σαφές. Δεν είναι τόσο δύσκολη η συμμετοχή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Η προϋπόθεση που μπαίνει επί της ουσίας, θέλω να το διευκρινίσω αυτό».
-Η αλήθεια είναι, ότι επειδή έχουν γίνει διάφορες αλλαγές, νομίζω ό,τι και οι ενδιαφερόμενοι έχουν χάσει λίγο τι θα ισχύσει τελικά.
«Σε αυτά τα πράγματα είναι σταθερά και επειδή μας ακούει κόσμος και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν έχει σημασία πότε έφυγε κάποιος από την Ελλάδα. Μπορεί να έχει φύγει 50 χρόνια ή 10 χρόνια. Σημασία έχει ότι τα τελευταία 35 χρόνια θα πρέπει δύο χρόνια από αυτά να ήταν στη χώρα και αυτό αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα, όπως είναι οι τίτλοι σπουδών δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου, τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ειδίκευσης του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, πανεπιστήμιο, στρατιωτική θητεία ή ένσημα σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα στην πατρίδα μας».
-Μάλιστα
«Όπως βλέπετε η γκάμα είναι τεράστια και επί της ουσίας τι ισχύει κ. Τσίμα, για να μην κοροϊδευόμαστε. Όλα τα νέα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία 10-15 χρόνια, τα χρόνια της κρίσης έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από την χώρα στην οποία βρίσκονται, πρώτον. Αυτό είναι σπουδαίο. Δεύτερον, όλα τα Ελληνόπουλα που σπουδάζουν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν από τη χώρα στην οποία βρίσκονται μπορούν να ψηφίσουν. Τρίτον, όλοι οι Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία 33 χρόνια από τη χώρα, γιατί αφού λέμε 35, έξω δύο, 33, όσοι έφυγαν τα τελευταία 33 χρόνια από τη χώρα μπορούν να ψηφίσουν και όσοι έχουν φύγει και περισσότερα χρόνια, αρκεί να αποδείξουν ό,τι τα τελευταία 35 είχαν 2 χρόνια στη χώρα. Ο αριθμός δεν είναι μικρός. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι υπάρχουν 350.000 Έλληνες πολίτες που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και κάνουν φορολογική δήλωση στη χώρα και αυτοί κατά τεκμήριο έχουν αυτό το απόλυτο δικαίωμα. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Δεν ισχυρίζομαι ότι θα ψηφίσουν όλοι, δεν μπορώ να γνωρίζω πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι, γιατί θα κάνουν όλοι ηλεκτρονική αίτηση προκειμένου να συμπεριληφθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αλλά σε σχέση με αυτό που υπήρχε, είναι ένα μεγάλο, σοβαρό και ουσιαστικό βήμα. Και επιτέλους να σας πω κάτι κ. Τσίμα; Οι πολιτικές δυνάμεις, όπως και η ελληνική κοινωνία θα δούμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται, γιατί έχουν ακουστεί διάφοροι μύθοι για πολλά εκατομμύρια που δεν ξέρω εγώ τι θα κάνουν στο εκλογικό σώμα, λες και δεν είναι Έλληνες τώρα και αυτοί, αλλά εν πάση περιπτώσει».
-Δύο ερωτήσεις κ. Θεοδωρικάκο, δύο διευκρινίσεις.
«Ας το αφήσουμε να λειτουργήσει, ας το χαιρετήσουμε, ας το αγκαλιάσουμε, μιας και δεν είναι και καθημερινότητα στην ελληνική πολιτική ζωή 290 Βουλευτές να ψηφίζουν ένα νόμο. Γιατί επιτρέψτε μου να σας πω ότι πιστεύω κάπου τόσοι θα τον ψηφίσουν».
-Θα το ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή λέτε.
«Κοιτάξτε δε νομίζω ότι θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση να απομονωθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα. Θα είναι πολύ λυπηρό να κάνει κάτι τέτοιο ο κ. Τσίπρας, αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει».
-Δύο ερωτήσεις. Πρώτον, υπάρχει εκτός από την προϋπόθεση να έχει ζήσει τα τελευταία 35 χρόνια, τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχει και η προϋπόθεση να αποδείξει ενεργούς οικονομικούς με τη χώρα, δηλαδή να έχει ΑΦΜ, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, κάτι τέτοιο.
«Να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9 την τελευταία διετία. Αυτοί όμως σας είπα είναι τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Και επίσης, ένα λεπτό γιατί είναι πολύ σημαντικό, από αυτό πρακτικά εξαιρούμε όλους όσους είναι κάτω των 30 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που το έχει κάνει. Άρα με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τα παιδιά, τα οποία μπορεί να σπουδάζουν ή να εργάζονται στο εξωτερικό και τα οποία ενδεχομένως προτού φύγουν από την Ελλάδα να μην είχαν ΑΦΜ και να μην είχαν κάνει ενεργό φορολογική δήλωση».
-Πώς θα τους διευκολύνετε όμως; Γιατί είναι κάποιος, ζει, δουλεύει κάπου στο εξωτερικό. Όλα αυτά πρέπει να τα αποδείξει με έγγραφα, με χαρτιά. Που να τρέχει τώρα να τα βρει;
«Καταρχήν στην εποχή του διαδικτύου όπως ξέρετε όλα αυτά γίνονται ηλεκτρονικά. Η αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών θα υποβληθεί σε ηλεκτρονική μορφή και αν θέλει κάποιος να πάρει ένα χαρτί από κάποια υπηρεσία, μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και να την πάρει ηλεκτρονικά. Αλλά πολλά από αυτά τα έγγραφα θα τα κατεβάζει κατευθείαν, ας μου επιτραπεί η έκφραση κατεβάζει, από το διαδίκτυο εξαιτίας της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών. Για παράδειγμα το πότε ο κ. Θεοδωρικάκος πήγε στο στρατό, πόσο υπηρέτησε και επομένως πόσο διάστημα καλύπτει από αυτά τα δύο χρόνια μπορούμε να το πάρουμε κατευθείαν από τις αντίστοιχες στρατολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κ.ο.κ.. Άρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να διευκολύνουμε σε αυτή την υπόθεση τους συμπολίτες μας και μην ξεχνάτε ότι έχουμε ακόμα 3 χρόνια μπροστά μας, 3,5 χρόνια. Αυτή η ιστορία αφορά τις επόμενες εκλογές, έχουμε χρόνο, θα προχωρήσει η ηλεκτρονική διαλειτουργικότητα των συστημάτων της κυβέρνησης και αυτό θα είναι προς όφελος των πολιτών, που δε νομίζω πως θα ταλαιπωρηθούν».
-Αυτό είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο από την ψήφο στους αποδήμους, να προχωρήσει αυτό που λέτε η ηλεκτρονική διαλειτουργικότητα.
«Μην ξεχνάτε μια και το λέμε αυτό, ανακοινώθηκε για παράδειγμα και είναι κάτι σπουδαίο από τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του υπουργείου Εσωτερικών, διασυνδέθηκε το μητρώο των πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών με το αντίστοιχο σύστημα της Αρχής Δημοσίων Εσόδων και επομένως όταν ο πολίτης θα χρειάζεται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, γάμου, γεννήσεως των παιδιών, θανάτου των γονέων για την εφορία, δεν θα χρειαστεί να ξαναπάει ποτέ σε καμία ουρά και να τρέξει, γιατί θα τα κατεβάζει η ΑΑΔΕ κατευθείαν από το ηλεκτρονικό μητρώο. Είναι ένα παράδειγμα ότι γρήγορα προχωράει αυτή η υπόθεση και διευκολύνουμε την ζωή των πολιτών».
-Η επόμενη ερώτηση είναι η εξής: Αν εσείς στα επόμενα τρία χρόνια ή μετά την πρώτη δοκιμασία στις επόμενες εκλογές, στην επόμενη Βουλή κάποιος θέλει να το ξανασκεφτεί και να βελτιώσει, να διευρύνει τους όρους και τις προϋποθέσεις, πάλι 200 ψήφοι θα χρειάζονται ε;
«Ναι γιατί είναι στο Σύνταγμα αυτό. Από 17 χρόνια τώρα 18. Είναι συνταγματική πρόβλεψη».
-Η οποία δεν αλλάζει στην τρέχουσα αναθεώρηση.
«Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται για αυτό, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, διότι δεν ήμασταν στην πολιτική ζωή».
-Τώρα μιας και μιλάμε, επειδή έχετε την αρμοδιότητα, την ευθύνη, την επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές. Σε αυτό το πολυσυζητημένο πλέον σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και αντιδράσεις που αποτυπώνονται, ακούγονται από διάφορους δημάρχους, πού βρισκόμαστε; Πού βρίσκεστε δηλαδή;
«Νομίζω η κυβέρνηση έκανε τις ανακοινώσεις με τον αρμόδιο συντονιστή αυτής της υπόθεσης τον κ. Στεφανή – γιατί πρακτικά ο κ. Στεφανής έχει αναλάβει τον συντονισμό της μεταναστευτικής διαχείρισης – και του κυβερνητικού εκπροσώπου του κ. Πέτσα. Εμείς έχουμε κληθεί ως υπουργείο Εσωτερικών να συνδράμουμε με δύο τρόπους: Να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες, το οποίο και το κάνουμε. Θέλω να σας πω κ. Τσίμα ότι καταλαβαίνω και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων. Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, διότι οι ροές είναι συνεχείς. Αυτό που μου λένε οι άνθρωποι και που επαναλαμβάνω, το κατανοώ πλήρως, είναι ότι πόσος ακόμα κόσμος μεταναστών θα έρθει, πόσο ακόμα αντέχει η χώρα. Και το θέμα το έθεσε μετ’ επί τάσεως ο πρωθυπουργός και σε όλα τα διεθνή φόρα και χθες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος βάζοντας το θέμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να αγνοεί αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει άλλο βάρος σε αυτή την ιστορία. Λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά μέτρα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, ό,τι χρειαστεί θα το κάνει και ότι τα μέτρα δεν τελειώνουν εδώ. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να νιώθουν ότι είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου. Πιστεύουμε τα ίδια πράγματα και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ενωμένοι, υπεύθυνα, σοβαρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες».