Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο σημειώνοντας πως «όποιος φιλοδοξεί να είναι πρώτο κόμμα αυτός ο εκλογικός νόμος δεν του δημιουργεί προβλήματα».
Τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εξασφαλίζει την αναλογικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα της χώρας κι επισήμανε ότι το bonus στον νέο εκλογικό νόμο, σε αντίθεση με τον προηγούμενο, δίνεται κλιμακωτά. Υπογράμμισε ότι με την κατάθεση του εκλογικού νόμου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ξεκαθαρίζουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού 3,5 χρόνια πριν από τις εκλογές και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως περίπλοκο πρόβλημα. Σημείωσε ότι, παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει την αρμοδιότητα, είναι σε επικοινωνία με δήμους ώστε μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη Θεοδωρικάκου:
-Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας; Δεν αισθάνεστε ότι αυτό δημιουργεί μια φθορά για τον θεσμό; Αυτή πασαρέλα; Η ονοματολογία η συνεχής;
«Κύριε Χατζηνικολάου, θα έλεγα για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο μόνος υπεύθυνος για να πάρει τις αποφάσεις είναι ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. Θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του όταν έρθει η ώρα. Ο χρόνος έχει πλησιάσει διότι η κυβέρνηση έχει επισήμως πει, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, η οποία θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου. Δηλαδή, σε μία εβδομάδα μόλις. Επομένως, αν μου επιτρέπετε, μία εβδομάδα υπομονή και θα μάθουμε την απόφαση του πρωθυπουργού».
-Τώρα, νέος εκλογικός νόμος. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της ήδη τοποθετήθηκε αρνητικά. Και η κυρία Φώφη Γεννηματά, στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, αναμενόμενο ήταν ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί αρνητικά, καθώς η δική του κυβέρνηση ψήφισε τον προηγούμενο νόμο. Επομένως, αναπόδραστη επιλογή διπλές εκλογές αν και όταν πλησιάσει ο προβλεπόμενος χρόνος.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου, θα ήθελα να στείλω τα εξής μηνύματα. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά σε αυτό το θέμα κάνει ό,τι είχε πει προεκλογικά. Θέλω να αναδείξω το γεγονός ότι η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου γίνεται στην αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Άρα, ξεκαθαρίζουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού, οι όροι της εκλογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης εξαιρετικά έγκαιρα και δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι διαμορφώνει έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος είναι στα μέτρα της, κατά τις γνωστές συνήθειες των δεκαετιών της μεταπολίτευσης. Μόνο μια φορά έχει ξανασυμβεί εκλογικός νόμος να ψηφίζεται τόσο γρήγορα και ήταν την 4ετία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν, θυμάστε, ο αείμνηστος είχε γίνει πρωθυπουργός ύστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και με μια οριακή πλειοψηφία».
-Και τότε υπήρχε το ίδιο θέμα, με ένα σύστημα απλής αναλογικής που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ ενώ εξέπνεε η θητεία του.
«Είχε οδηγήσει σε καταστάσεις που με 47% να μη μπορείς να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση κάνει αυτό που είχε πει προεκλογικά. Είναι συνεπής και ως προς το χρόνο που ανέλαβε την πρωτοβουλία της και ως προς το περιεχόμενο του εκλογικού νόμου».
-Δεν θα μπορούσατε να έχετε βρει μια κοινή συνισταμένη με ορισμένα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με το ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα;. Σας κατηγορούν ότι το bonus που δίνετε στο πρώτο κόμμα είναι πολύ μεγάλο.
«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά την οποία θεωρώ καθοριστική για το πώς αξιολογεί κανείς αυτόν τον εκλογικό νόμο. Και είναι ότι το bonus στο πρώτο κόμμα δεν δίνεται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή έχει ως προϋπόθεση για να πάρει το bonus να συγκεντρώσει τουλάχιστον 25% και τότε παίρνει τις 20 έδρες. Στη συνέχεια το bonus που υπήρχε στον εκλογικό νόμο που έγινε πρωθυπουργός δύο φορές ο κ. Τσίπρας και μια ο κ. Μητσοτάκης, το bonus των 50 εδρών, δίνεται μόνο αν το πρώτο κόμμα φτάσει σε ποσοστό 40%. Και έχει κλιμάκωση. Κάθε μισή μονάδα πάνω από το 25% το πρώτο κόμμα παίρνει bonus μια έδρα. Επομένως υπάρχει η έννοια της αναλογικότητας αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η έννοια της κυβερνησιμότητας. Τώρα, γιατί δεν κράτησε περισσότερο αυτό ο διάλογος; Ας είμαστε όλοι ειλικρινείς και αξιόπιστοι μεταξύ μας. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα θέμα κεντρικής πολιτικής επιλογής και δεν πιστεύω ότι κάποιο κόμμα θα άλλαζε την άποψή του. Και ανεξάρτητα από τις διαφωνίες και τις διαφοροποιήσεις που είναι κατανοητές και απολύτως θεμιτές, δεν νομίζω ότι υπάρχει και καμία τρομερή αντίθεση γιατί είναι ένας εκλογικός νόμος που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αναλογικότητα, αλλά δίνει και τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να διεκδικεί την αυτοδυναμία. Άρα, όποιος φιλοδοξεί να είναι πρώτο κόμμα αυτός ο εκλογικός νόμος δεν του δημιουργεί προβλήματα. Άρα νομίζω ότι όλοι είναι αρκετά ανεκτικοί στην κριτική τους, να μου επιτραπεί να πω».
-Δεν μου απαντήσατε αν είναι αναπόδραστη επιλογή οι διπλές κάλπες.
«Να σας απαντήσω. Δεν θέλω να το αφήσουμε αυτό το θέμα. Κατ’ αρχήν θέλω να πω κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, άρα οτιδήποτε συζητάμε…».
-Καλά μη πάρετε όρκο γι’ αυτό.
«Γιατί;».
-Γιατί θα το κρατήσω το ηχητικό…
«Να το κρατήσετε κ. Χατζηνικολάου».
-Δηλαδή μου λέτε ότι δεν θα εκμεταλλευθείτε μια θετική πολιτική συγκυρία αν αυτή υπάρξει στον επόμενο ενάμιση χρόνο για να επιτύχετε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα και να ανανεώσετε τη θητεία σας.
«Θετική πολιτική συγκυρία υπάρχει και τώρα. Και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και αύριο και μεθαύριο».
-Ναι, αλλά είστε έξι μήνες κυβέρνηση…
«Μα, γι’ αυτό ακριβώς το λέω. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν τη χώρα τέσσερα χρόνια. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Και πιστεύω ότι έχει έλθει ο καιρός να ξεφύγουμε από την λογική τακτικισμών. Κι εν πάση περιπτώσει υπάρχει και μια κανονική πολιτική ζωή στη χώρα. Δεν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες να επιβάλλουν κάτι άλλο. Άρα υπερασπίζομαι πλήρως και επί της ουσίας την τοποθέτηση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ας πάμε σε αυτό το τέλος της τετραετίας. Είναι προφανές ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική γιατί δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος των επόμενων εκλογών. Και αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει σχηματισμό κυβέρνησης, πιθανόν θα υπάρξουν νέες εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο».
-Πείτε μου σας παρακαλώ κύριε υπουργέ, παρότι γνωρίζω ότι δεν είναι δική σας αρμοδιότητα το θέμα, όμως είναι ένα πολιτικό θέμα, ίσως από τα πιο σημαντικά που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Πώς προχωρούν τα πράγματα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα; Υπάρχουν καθυστερήσεις; Πόσο μεγάλες είναι αυτές; Και σας ρωτώ γιατί είδαμε και χθες, στη Χίο για παράδειγμα, να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, οι οποίες προέρχονται και από οπαδούς της δικής σας παράταξης.
«Πολύ σωστά εντοπίσατε το θέμα δεν είναι άμεση αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών αλλά θέλω να σας πω ότι η δική μου ευθύνη και η δική μου υποχρέωση και ως μέλος της κυβέρνησης και ως έχων την ευθύνη για μια ουσιαστική συνεργασία – επικοινωνία και δράση μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλω να σας πω ότι είναι ακόμα πιο έντονος και αποτελεσματικός διάλογος. Κοιτάξτε, είμαι σε φάση που συζητώ με όλους τους δήμους που έχουν αυτά τα προβλήματα και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βρεθούν λύσεις. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο κ. Χατζηνικολάου γιατί αυτές οι συζητήσεις είναι πιο αποτελεσματικές όταν δεν γίνονται ούτε με προαναγγελίες μεγάλες ούτε με ταρατατζούμ, να μου επιτραπεί η έκφραση, καταλαβαίνετε τι εννοώ».
-Πάντως φαίνεται ότι εξελίσσεται το θέμα αυτό σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση.
«Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα κ. Χατζηνικολάου γιατί κάθε μέρα έρχονται καινούργιοι μετανάστες, το οποίο καθιστά το πρόβλημα εξαιρετικό δύσκολο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έχει πάρει ένα σύνολο μέτρων, τα οποία πρέπει να υλοποιούνται όσο γίνεται πιο γρήγορα όλα μαζί γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Σας επαναλαμβάνω, στη δική μου αντίληψη, στην αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα θα γίνουν μέσα από τη στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από διάλογο. Αυτή είναι η λογική μας. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου, να βρούμε τις λύσεις και να τις εφαρμόσουμε».
-Δύο γρήγορα ερωτήματα και πάλι για θέματα που δεν άπτονται των αρμοδίων σας, αλλά είστε ένα κεντρικό πολιτικό στέλεχος της ΝΔ και της κυβέρνησης και επομένως νομίζω ότι μπορείτε να τα σχολιάσετε. Το ένα αφορά την κριτική που δέχεται σήμερα η κυβέρνηση από σημαντική μερίδα του Τύπου ότι είναι απούσα από τις διεθνείς επαφές και διεργασίες για το μέλλον της Λιβύης με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε εξελίξεις αρνητικές για τη χώρα μας, ιδίως σε ό,τι αφορά το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τη μάχη σε όλα τα «διεθνή φόρα» για να κάνει πράξη την απομόνωση της Τουρκίας, η οποία έχει προβεί σε απαράδεκτες, προκλητικές, παράνομες πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου ενέργειες».
-Ναι, αλλά δεν προκύπτει αυτή η απομόνωση. Και η Γερμανία τους καλεί να λάβουν μέρος στη διάσκεψη και στη Μόσχα ήταν τρεις Τούρκοι υπουργοί στη συνάντηση που έγινε ανάμεσα σε Χάφταρ και Σάρατζ.
«Ναι, είπα τι κάνει ο πρωθυπουργός μας, δεν είπα το τι τελικά γίνεται. Γιατί το τι τελικά γίνεται δεν είναι συνάρτηση μόνο του τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε έναν σκληρό ανταγωνισμό και άρα αυτή η μάχη και αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά όχι μόνο με τον Τραμπ, μια σειρά άλλους παράγοντες της αμερικανικής διοίκησης και του δημοκρατικού κόμματος της Βουλής των ΗΠΑ, έχουν παίξει θετικό ρόλο και νομίζω ότι θα συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».
-Έρχομαι και στο πρωτοσέλιδο της σημερινής ΑΥΓΗΣ, η οποία κατηγορεί τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη για ρεσιτάλ κυνισμού, λέγοντας ότι χλευάζει τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Με αφορμή το γεγονός ότι με ένα tweet του έλεγε στους πολίτες ότι «μετά τις 30 Απριλίου παύει η προστασία και σας το λέω από τώρα για να μην χαλάσουμε τότε τις καρδιές μας». Θέλω το σχόλιό σας.
«Ε, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΥΓΗ καθ’ υπερβολικό τρόπο επιτίθεται και συκοφαντεί τα στελέχη της κυβέρνησης, απλώς εναλλάσσει το “μενού” της σε ποιον δείχνει την προτίμησή της. Νομίζω ότι όλοι έχουμε την ανθρωπιά και την ευαισθησία, αλλά έχουμε και την ευθύνη να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους και για τα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους και αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κάτι τέτοιο έκανε με αυτή την ανακοίνωσή του».