Στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις είναι να διασφαλίζεται και το δικαίωμα των πολιτών στις διαδηλώσεις αλλά και η κανονικότητα στη λειτουργία της πόλης και η ασφάλεια των πολιτών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στο Mega Σαββατοκύριακο.

«Δεν υπάρχει λόγος για αντιπαράθεση γύρω από αυτό το ζήτημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δύο πράγματα τα οποία  πετυχαίνει το νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές: Το πρώτο είναι ότι οι πολίτες, οι οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαδηλώσεις και να εκφράζουν τα αιτήματά τους ή να διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε θέμα νομίζουν. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα η διαδήλωση. Δεύτερον, αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς να παρακωλύεται η τάξη και η ασφάλεια και να μη ενοχλούνται οι υπόλοιποι πολίτες, οι εργαζόμενοι,  οι επισκέπτες της πόλης οι οποίοι έχουν κι αυτοί δικαίωμα σε μια κανονική ζωή. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι υπάρχουν φαινόμενα όπου συγκεντρώσεις ελαχίστων ατόμων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην πόλη, ή συγκεντρώσεις οι οποίες στις παρυφές τους γίνονται διάφορα έκτροπα τα οποία έχουν δραματικές συνέπειες. Θέλουμε κανονικά να γίνονται οι διαδηλώσεις, χωρίς να ενοχλούν την τάξη και την ασφάλεια. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εκτίμησή του είναι πως η πλειονότητα των πολιτών δεν έχει αντίρρηση στο νομοσχέδιο και σημείωσε ότι δεν πρέπει και οι πολιτικές δυνάμεις να υψώσουν τείχη αντιπαράθεσης με αφορμή τα θέμα αυτό.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε συζητηθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από την πανδημία, η οποία όμως άλλαξε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στο να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει στην οικονομία και στο κράτος μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της απασχόλησης.

Αναφερόμενος στην επέτειο από την εκλογική νίκη της ΝΔ, είπε ότι «η 7η Ιουλίου σηματοδότησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι Έλληνες θέλησαν να βάλουν τέλος σε μια εποχή τεχνητού διχασμού, δημαγωγίας και λαϊκισμού. Θέλησαν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με πρόταγμα την οικονομία να προχωρήσουμε μπροστά τη χώρα. Τους πρώτους 4-5 μήνες τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλύτερα στην οικονομία. Η κυβέρνηση κινήθηκε με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα, η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της στις αγορές, μειώθηκε η φορολογία, άρχισαν να προσελκύονται επενδύσεις, επιταχύνθηκε το κυβερνητικό έργο σε όλους τους τομείς». Θύμισε ότι στο υπουργείο Εσωτερικών λύθηκε η εκκρεμότητα μισού αιώνα για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Υπενθύμισε ότι στη συνέχεια είχαμε τα πρόβλημα με τη πανδημία και τον με την Τουρκία στον Έβρο. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απέδειξαν ότι είχαν πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα και σχέδιο. Αντιμετωπίσαμε θετικά και τις δύο κρίσεις, υπερβαίνοντας αντιλήψεις του χθες. Βάλαμε πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή και η Ελλάδα από εκεί που για δέκα χρόνια ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, μετατράπηκε σε θετικό πρότυπο, γιατί αν και σχετικά μια μικρή χώρα πέτυχε πολύ σπουδαία πράγματα στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό».

Με την αλλαγή της 7ης Ιουλίου, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «περάσαμε σε μια νέα εποχή, ρεαλισμού, ευθύνης, ενότητας και δίκαιων μεταρρυθμίσεων. Το πρόσημο για την κυβέρνηση είναι πάρα πολύ θετικό και προσωπικά για τον πρωθυπουργό στη σύγκρισή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τώρα προχωράμε επιταχύνοντας το βήμα για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης από τον κορωνοϊό».

Στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, σημαντικό ρόλο έχει το υπουργείο Εσωτερικών με την υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δις, μέσω του οποίου θα γίνουν 5.000 έργα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.  Στην αξιολόγηση των έργων για πρώτη φορά θα μετέχει και η ίδια η Αυτοδιοίκηση με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ  και όπως είπε ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη 80 έργα ύψους 105  εκατ. και στα οποία απασχολούνται 1.100 εργαζόμενοι.

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού υπενθύμισε ότι χάθηκαν 5 χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση λόγω των ιδεοληπτικών αντιπαραθέσεων και με την άρνηση να υπογραφούν ΚΥΑ. Από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση όλα έτρεξαν πιο γρήγορα, και όπως σημείωσε, η όποια καθυστέρηση οφείλεται στις δικαστικές αντιπαραθέσεις που υπήρχαν για την άδεια του καζίνο. «Τα πράγματα πλέον επιταχύνονται. Και το Ελληνικό θα αποτελέσει πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών». Αναφέρθηκε στα συνοδά έργα που έχουν προγραμματιστεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο με στόχο, όπως τόνισε, να γίνει η περιοχή το ωραιότερο κομμάτι της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο νέο νόμο για απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι η ιθαγένεια θα αποδίδεται στους αλλογενείς μετά από πανελλαδικές εξετάσεις κύρους που θα γίνονται δύο φορές το χρόνο. Με το σύστημα αυτό θα διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και μπαίνει τέλος στη διαφθορά. «Την τιμητική ιδιότητα να είναι κανείς Έλληνας πολίτης θα την παίρνουν όσοι θα έχουν ικανοποιητική γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και της λειτουργίας των θεσμών στη ψώρα μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.