Τα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca που έγινε το τρίτο το οποίο ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέλυσε  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στην χώρα μας, ενώ συνέστησε να μην υπάρχει πανικός για τα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού. 

Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η κ. Θεοδωρίδου στάθηκε κυρίως στα δυο θέματα που απασχόλησαν τα τελευταία 24ωρα την επικαιρότητα. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, το εμβόλιο της AstraZeneca για την ώρα δεν μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα άνω των 65 ετών καθώς δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία στις μελέτες που έγιναν για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Μάλιστα αποκάλυψε πως οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δοθεί το «ΟΚ» και για αυτές τις ηλικίες, για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ στάθηκε και στο θέμα των μεταλλάξεων εξηγώντας πως δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως τα εμβόλια παρέχουν προστασία και κατά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

«Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας του κορωνοϊού σαν παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία από τον ΠΟΥ. Πριν τρεις ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ενέκρινε το τρίτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και σύντομα θα ακολουθήσουν άλλα δυο. Σε έναν χρόνο, υπό τη σκιά εκατομμυρίων θανάτων, η επιστήμη έκανε άλματα», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Ο εχθρικός ιός, μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο, φρόντισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να μεταλλαχθεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις, κυριάρχησαν στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες μέσα σε ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων των φαρμακοβιομηχανιών και της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Την Παρασκευή ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο Βρετανο-Σουηδικής παραγωγής της AstraZeneca, ως ανοσογόνο, ασφαλές για την εφαρμογή του σε ηλικίες 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία – δια του προέδρου Μακρόν κι όχι από την επιστημονική κοινότητα – και η Ιταλία διατύπωσαν προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίησή του σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Το «αγκάθι» είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη από αυτές τις ηλικίες, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα από τόσο μικρό δείγμα. Υπάρχει προοπτική σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο το δείγμα, της τάξης των 7.500 ατόμων, αποτέλεσμα μελέτης της εταιρίας στην Αμερική. Θα υπάρξουν πρόδρομα αποτελέσματα και πληροφορίες και από την εφαρμογή του εμβολίου στην Αγγλία», εξήγησε στη συνέχεια.

Αναφορικά με τη λειτουργία του εμβολίου της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου ανέλυσε πως «Το εμβόλιο αυτό πήρε από τη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας στα μέσα του Δεκέμβρη για όλες τις ηλικίες. Παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια για φάρμακα και εμβόλια, όπως του Έμπολα. Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να μεταφέρει σαν ταχυδρόμος τη γενετική πληροφορία στο ανθρώπινο κύτταρο, για να παρασκευαστεί η επιφανειακή πρωτεΐνη του κορωνοϊού για να δώσει το ερέθισμα για την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό».