Μια πολύ δύσκολη χρονιά φτάνει στο τέλος της, με εμφανή τα σημάδια της πανδημίας στα έσοδα, στις αφίξεις και στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην επόμενη ημέρα.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, δίνει το πλαίσιο της σεζόν που έρχεται. Όπως σημειώνει, θα είναι πολύ λιγότεροι οι περιορισμοί για όσους έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να ταξιδέψουν. Θεωρεί τη χρονιά που έρχεται εξίσου δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό, με έντονο ανταγωνισμό. Επίσης μιλά για το νέο πρόγραμμα στήριξης της αγοράς και τις δράσεις με σκοπό τη σταδιακή ανάκαμψη του τουριστικού χώρου.
Παράλληλα, αποκαλύπτει πως σύμφωνα με τους tour operators η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα των πιο δημοφιλών προορισμών.
Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη
– Οι φετινές εισπράξεις κλείνουν τελικά στα 4 δισ. ευρώ. Εντούτοις οι απώλειες είναι τεράστιες. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον Τουρισμό την επόμενη χρονιά;
Πράγματι τα φετινά αποτελέσματα είναι λίγο καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένων των συνθηκών. Με εφόδιο και όπλο αυτά τα καλά αποτελέσματα, έχουμε ήδη μπει στη μάχη της επόμενης χρονιάς, η οποία θα έχει μεγάλες δυσκολίες στο πεδίο του ανταγωνισμού.
Η επόμενη χρονιά ήδη ξεκίνησε για εμάς. Ο ΕΟΤ ξεκίνησε τη διαδικασία της νέας καμπάνιας πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως, με καινοτόμες διαδικασίες, με διαγωνισμό και στο δημιουργικό κομμάτι και συνεπώς είμαστε αισιόδοξοι πως η σκληρή δουλειά που έγινε το 2020 θα είναι το ελατήριο το οποίο θα μας επιτρέψει να πάμε καλύτερα το 2021. Μια χρονιά ελπίδας.
– Θα υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων; Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την αγορά…
Και την απασχολεί δικαίως. Ήδη πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Τουρισμού ψήφισε την επέκταση του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” και για τη νέα χρονιά. Ένα πρόγραμμα που στήριξε και θα στηρίξει τον εσωτερικό τουρισμό και κατ’ επέκταση τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, αλλά και για πρώτη φορά τα τουριστικά γραφεία. Σχεδόν 100 εκατ. είχαν δοθεί και θα συνεχίσουμε με αυτό το πρόγραμμα και τη νέα χρονιά.
Επίσης σχεδιάζουμε αυτή την περίοδο, και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί, το νέο πρόγραμμα βασισμένο στα 3 εκατ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον χώρο της εστίασης και του Τουρισμού. Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις οι οποίες άνοιξαν μεν, στήριξαν τον ελληνικό τουρισμό το 2020, αλλά είχαν ζημιές και πρέπει να τις ενισχύσουμε για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.
– Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε μέχρι στιγμής από τους μεγάλους tour operators; Τι βλέπουν;
Η επόμενη σεζόν, όπως είπα προηγουμένως, θα είναι μια χρονιά μεγάλου ανταγωνισμού και -για την ώρα ακόμη- είναι μια χρονιά αβεβαιότητας. Δεν έχει εμπεδωθεί κλίμα αισιοδοξίας, το εμβόλιο μόλις τώρα ξεκίνησε και έχει σημάνει την αρχή του τέλους αυτής της δύσκολης περιόδου. Όμως ακόμη, επικρατεί αβεβαιότητα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση ώστε να κλείσουν μαζικά τις διακοπές τους, κυρίως οι Ευρωπαίοι που μας ενδιαφέρουν. Συνεπώς έχουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα και η Ελλάδα είναι στις πρώτες τρεις προτιμήσεις σε κάθε χώρα που μας ενδιαφέρει. Συνεπώς θα είναι μια χρονιά με ενδιαφέρον για τη χώρα μας, όμως είναι ακόμη μια χρονιά αβεβαιότητας.
– Πιστεύετε πως μπορεί να σωθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος; Για παράδειγμα τι θα γίνει με τα χιονοδρομικά κέντρα τα οποία είναι κλειστά;
Οι χειμερινοί προορισμοί χτυπήθηκαν δυστυχώς με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και έτσι δεν υπάρχει έως τώρα η δυνατότητα να ανοίξουν και να μπορέσουν να υποδεχθούν κόσμο. Τα σημερινά δεδομένα -είμαστε σε μια περίοδο που ακόμη συζητάμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία- δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μεγάλη αισιοδοξία. Φαίνεται πως οι περιορισμοί σε κάποιο βαθμό θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Οι πιθανότητες αυτή τη στιγμή είναι περισσότερες να μην ανοίξουμε το επόμενο διάστημα, παρά να ανοίξουμε, δυστυχώς.
– Αν όλα εξελιχθούν ομαλά με τον εμβολιασμό, πότε βλέπετε την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας;
Ένα πρώτο θετικό μήνυμα του εμβολιασμού θα το δούμε στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Όλες οι χώρες έχουν αναπτύξει τα πλάνα τους για το πώς θα εμβολιάσουν τον πληθυσμό ανάλογα με τις δυνατότητες αγοράς και παραγωγής του εμβολίου και τα πλάνα αυτά θα εξελιχθούν την επόμενη χρονιά. Ένα πρώτο κύμα εμβολιασμού θα έχει ολοκληρωθεί ώστε να προλάβουμε την καλοκαιρινή σεζόν, όμως δεν πρόκειται να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη, την πλήρη “ανοσία της αγέλης” όπως μας την λένε οι ειδικοί πριν το τέλος της χρονιάς. Και συνεπώς αυτή η χρονιά θα είναι μια μεταβατική χρονιά. Καλύτερη, πιο αισιόδοξη φυσικά από το 2020, θα είναι μια χρονιά ανόδου, αλλά όχι της πλήρους κανονικότητας.
– Ένα θέμα που αφορά πολύ κόσμο είναι εάν θα απαιτηθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού για μπορούμε να ταξιδέψουμε.
Πράγματι πολύς κόσμος αναρωτιέται πώς θα είναι τα ταξίδια το επόμενο χρονικό διάστημα. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι λογικό να απαγορεύσεις σε κάποιον τη μετακίνησή του, εάν δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτό που φαίνεται να είναι πια σίγουρο, είναι ότι οι διατυπώσεις, οι δυσκολίες, οι περιορισμοί, τα τεστ θα είναι πολύ λιγότερα και πολύ ευκολότερα για όσους έχουν εμβολιαστεί. Θα έχουμε στη φαρέτρα μας άλλα εργαλεία, όπως τα γρήγορα τεστ, τα οποία θα τα κατευθύνουμε προς τον κόσμο που δεν έχει προλάβει ακόμη να εμβολιαστεί, ανάλογα και με το πρόγραμμα εμβολιασμού κάθε χώρας.
– Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν και την επόμενη χρονιά;
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι εκείνος ο παράγοντας που πρώτον δίνει το αίσθημα της ασφάλειας στον τουρίστα ο οποίος ταξιδεύει και δεύτερον η πολύ καλή υλοποίησή τους από την πλευρά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των ξενοδοχείων και των άλλων επιχειρήσεων του τουρισμού στη χώρα μας έδωσε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Φυσικά θα τα έχουμε και την επόμενη χρονιά. Δεν έχουμε μπει σε ένα στάδιο στο οποίο να νιώθουμε όλοι ασφαλείς, ότι έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, ότι έχουμε τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τη νόσο χωρίς κανένα πρόβλημα και συνεπώς, μέχρι τότε, τα πρωτόκολλα αυτά θα είναι μαζί μας.
Μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω μια έκκληση, να συνεχίσουμε με αυτή τη σοβαρότητα την οποία επιδείξαμε το 2020, την υλοποίηση των πρωτοκόλλων. Είναι αυτή η σοβαρότητα που φέρνει τα βραβεία, αλλά και την ενίσχυση του brand της χώρας μας ως ασφαλής προορισμός, ένα προορισμός που είδε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα όλη την πανδημία και δεν προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί ή να μην υλοποιήσει τα πρωτόκολλα με το σωστό τρόπο.
– Είστε αισιόδοξος πως η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχιστεί παρά τις δύσκολες συνθήκες;
Αυτά τα οποία κάνει η χώρα μας, η φιλοεπενδυτική στροφή μετά τις εκλογές του 2019 και την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν άλλαξαν στο παραμικρό λόγω της πανδημίας. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, έχουν ήδη εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με την επενδυτική κοινότητα και η χώρα μας είναι πια στο ραντάρ των επενδυτών.
Προφανώς οι περιορισμοί έχουν μειώσει την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα πράγματα, όμως η καμπάνια της αισιοδοξίας έχει ήδη σημάνει, η νέα εποχή ανατέλλει, όλοι θα βλέπουμε το μέλλον μας χωρίς τον φόβο της πανδημίας. Θα φέρει πιο γρήγορα και πιο έντονα το επενδυτικό ενδιαφέρον και σχέδια θα αρχίσουν να υλοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Είμαι σίγουρος για αυτό, και αυτές είναι οι εικόνες, τα μηνύματα που παίρνουμε από την επενδυτική κοινότητα που ζητάει πληροφορίες ή βοήθεια στα σχέδιά της.