Θέμα χρόνου είναι η επιστροφή της Εύας Καϊλή στο σπίτι της με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» παρακολούθησης μέχρι την ημέρα της δίκης της.

Ο συνήγορός της Σβεν Μαρί εμφανίζεται σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, ωστόσο τυπικά, καθώς η απόφαση για την απελευθέρωση της με περιοριστικούς όρους μετά από τέσσερις μήνες κράτησης στις φυλακές του Χάρεν για το σκάνδαλο Qatargate, είναι ειλημμένη και αναμένεται η διευθέτηση των τεχνικών παραμέτρων ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ενδεχομένως σήμερα Μ. Πέμπτη ή τη Μ. Παρασκευή, το αργότερο τη Δευτέρα του Πάσχα.

«Τίποτα δεν αντιτίθεται στο να τεθεί υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση» αναφέρει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο παρουσιάζει η ΕΡΤ.

«Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από την φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει. Μία υπόσχεση σας δίνω, ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να αποδειχτεί η αθωότητά της» δήλωσε ο έτερος δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος και σημείωσε ότι η ίδια δεν θα υποβάλει αίτημα να έρθει στην Ελλάδα, αλλά «θα μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά της».

Η Εύα Καϊλή που βρέθηκε στο επίκεντρο του πολύκροτου σκανδάλου χρηματισμού θα επιστρέψει στο σπίτι της όπου θα είναι μαζί με το παιδί της μόλις ολοκληρωθούν τα τεχνικά διαδικαστικά ώστε να μπορεί να παρακολουθείται επί 24ωρου βάσεως. Σημειώνεται ότι θα διαμένει σε σπίτι διαφορετικό από αυτό του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από το δικό της.

Τόσο ο Τζόρτζι, όσο και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως επικεφαλής του δικτύου δωροδοκίας, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τους Βέλγους ανακριτές, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Η απελευθέρωση της Καϊλή, σύμφωνα με το Politico, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Κοινοβούλιο. Αλλά ayt;o δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

“Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί”, δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται “επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή”.

Παρόλα αυτά, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται η έρευνα.

Επί μήνες, τα δίχτυα των εισαγγελέων μόνο διευρύνονταν, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη νομοθέτες της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι.

Ωστόσο οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Κοζολίνο και ο Μπελίνι βρίσκονται επίσης και οι δύο ακόμη στην Ιταλία, όπου οι τοπικοί δικαστές ζητούν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα έκδοσης.

Πηγή: ert.gr