“ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ & ΜΕΡΑ25 καταψήφισαν τη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών μας με voucher για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Επιμένουν σε μηδενισμό και στείρα άρνηση. Ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς μας που συμβάλλουν καθοριστικά σε ένα καλύτερο σχολείο για τα παιδιά μας” έγραψε στο twitter η υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 να καταψηφίσουν(!) την χορήγηση voucher 200 ευρώ σε 160.000 εκπαιδευτικούς.

Voucher για τεχνολογικό εξοπλισμό σε πάνω από 160.000 εκπαιδευτικούς

Η χορήγηση voucher 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, σε πάνω από 160.000 μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, θεσμοθετείται μέσω νομοθετικής ρύθμισης που παρουσίασε στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Πρόκειται για την επέκταση του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», ενός εκ των πρώτων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου έχουν ήδη δοθεί αντίστοιχα voucher σε πάνω από 500.000 παιδιά και νέους ηλικίας 4-24 ετών. Στο εν λόγω πρόγραμμα, περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί μετά από πρόταση της Υπουργού. «Στόχος είναι η ενίσχυση του εκπαιδευτικού μας προσωπικού, του τόσο σημαντικού αυτού ανθρώπινου κεφαλαίου μας που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης του σχολείου μας», τόνισε κατά τη συζήτηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, η Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι «η στήριξη των εκπαιδευτικών μας έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς δράσεων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται και συντελούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης της χώρας μας».

Η Υπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στις κυριότερες «ψηφιακές δράσεις» των τελευταίων 2,5 ετών, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • δωρεάν χρήση διεθνούς πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που αριθμεί 1,6 εκατ. μέλη,
    μηδενική χρέωση δεδομένων για πρόσβαση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες του Υπ. Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση,
    πρόγραμμα «ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» με συμμετοχή σχεδόν 83.000 εκπαιδευτικών,
  • νέο Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης Επιμορφωτικών Δράσεων του Ι.Ε.Π., μέσω του οποίου έχουν αρχίσει να υλοποιούνται επιμορφώσεις για 166.500 εκπαιδευτικούς στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, τη διαφοροποιημένη διδασκαλία καθώς και εισαγωγικές επιμορφώσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών,
  • παροχή άνω των 90.000 tablet και laptop σε σχολεία, συνέχιση αναβάθμισης ηλεκτρονικού εξοπλισμού σχολικών μονάδων,
  • παροχή εξοπλισμού και ψηφιακών εργαλείων για σχολεία Ειδικής Αγωγής και για σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης,
    μαζική αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων σε VDSL και δίκτυα οπτικών ινών και ψηφιοποίηση διαδικασιών όπως οι e-εγγραφές, η αποστολή αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων μέσω sms, η ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όλα σε εξαιρετική συνεργασία με το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
  • έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 453 εκ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, τα οποία περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα την εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων στις τάξεις, εργαστήρια ρομποτικής, δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού κ.ά.

 

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης αποτελεί για την Κυβέρνησή μας καίρια προτεραιότητα», ξεκαθάρισε η Νίκη Κεραμέως και κατέληξε: «Σε μικρό χρονικό διάστημα, δυόμιση μόλις χρόνια, έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα. Τα σχολεία μας αλλάζουν. Στην πράξη. Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά μας λειτουργούν σε ένα νέο, πιο ψηφιοποιημένο περιβάλλον, το οποίο συνεχώς διευρύνεται, προσφέροντας ολοένα και περισσότερες δυνατότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκολύνουμε όλο και περισσότερο το έργο των εκπαιδευτικών μας και βοηθάμε όλο και περισσότερο τα παιδιά μας να κάνουν πράξη τα όνειρά τους».