Στο Συμβούλιο ΔΕΥ της ΕΕ, ο κ. Πλεύρης συνδέει την κρίση στο Ιράν με πιθανές μεταναστευτικές πιέσεις και ζητά αύξηση επιστροφών.
Το σημερινό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) της ΕΕ λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα περίσταση, υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης από τις Βρυξέλλες, καθώς «έχουμε να διαχειριστούμε την κρίση στο Ιράν και να αποτιμήσουμε τυχόν επιρροή στο κομμάτι των μεταναστευτικών ροών».
Ειδικότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει «απόλυτα» την Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της αύξησης των επιστροφών που θα συζητηθεί εντός Συμβουλίου.
«Προκειμένου να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να αυξήσουμε τις επιστροφές και να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν είναι χώρος ελκυστικός για κάποιον που δεν δικαιούται άσυλο» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Μάλιστα, όπως είπε η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (New Pact on Migration and Asylum) είναι «πολύ κοντά».
Και πρόσθεσε: «Προετοιμαζόμαστε όλες οι χώρες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η ομαλή λειτουργία του νέου Συμφώνου απαιτεί αντιστοίχως και τον κανονισμό των επιστροφών, ο οποίος ορίζει και τα return hubs, τα οποία για τη χώρα μας είναι μια προτεραιότητα».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΔΕΥ, ο κ. Πλεύρης είχε μια θερμή συνάντηση με τον υφυπουργό Μετανάστευσης της Κύπρου, Νικόλα Ιωαννίδη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. «Εξέφρασα τη στήριξη μας στα αδέρφια μας στην Κύπρο», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης.
Υπενθυμίζεται ότι, παρότι σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για μεταναστευτικά κύματα στη χώρα μας ως απόρροια της διευρυνόμενης μεσανοτολικής σύγκρουσης, από την περασμένη Δευτέρα ο κ. Πλεύρης έδωσε εντολή να διακοπεί η διαδικασία εξέτασης ασύλου για τους Ιρανούς.


