O Θανάσης Καββαδάς από τη Θεσπρωτία ανέφερε πως αναδεικνύεται σε περιφερειακό πρότυπο αγροδιατροφικής ανάπτυξης, με επενδύσεις, εξαγωγές, υδατοκαλλιέργειες και ισχυρή στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Καββαδάς, επισκέφθηκε τη Θεσπρωτία, όπου έστειλε το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, μέσα από την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του περιόδευσε σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας στη Σαγιάδα, συναντήθηκε με παραγωγούς και εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου και απηύθυνε χαιρετισμό στη 2η Έκθεση Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων Θεσπρωτίας.

Πριν από την ομιλία του, ο Θανάσης Καββαδάς εξέφρασε τη θλίψη του για τις πρόσφατες ανθρώπινες απώλειες από τις πυρκαγιές, αποτίοντας φόρο τιμής στους τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, καθώς και στα θύματα του δυστυχήματος με τα δύο ελικόπτερα, ευχόμενος να ολοκληρωθεί σύντομα και με ασφάλεια η δύσκολη δοκιμασία που βιώνει η χώρα.

Προστιθέμενη αξία, κλειδί για την ανάπτυξη

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη κάθε παραγωγικής δραστηριότητας που δημιουργεί εισόδημα, θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική περιφέρεια.

Όπως επισήμανε, το μεγάλο ζητούμενο για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μέσα από την ποιότητα, την πιστοποίηση, την τυποποίηση, τη μεταποίηση και τη δημιουργία ισχυρών εμπορικών σημάτων, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενος στην παραγωγική δυναμική της Θεσπρωτίας, σημείωσε ότι οι κλημεντίνες, με ετήσια παραγωγή 60.000 τόνων, αποτελούν σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν επίσης τα πορτοκάλια (14.000 τόνοι), τα ακτινίδια (6.000 τόνοι), το ελαιόλαδο, το μέλι, τα τυροκομικά, τα αρωματικά φυτά, τα βότανα και το κρασί.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας, ο κ. Καββαδάς επισήμανε ότι στον νομό λειτουργούν περισσότερες από 1.000 εκμεταλλεύσεις βοοειδών και 1.200 εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, με σχεδόν 200.000 ζώα, ενώ υπογράμμισε ότι η Θεσπρωτία παραμένει χωρίς επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων.

Οι υδατοκαλλιέργειες, μοχλός εξαγωγών και επενδύσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υδατοκαλλιέργειες, επισημαίνοντας ότι στη Θεσπρωτία δραστηριοποιούνται 15 επιχειρήσεις, με 27 μονάδες εκτροφής θαλάσσιων ψαριών, 8 μονάδες καλλιέργειας οστράκων και τη μοναδική μονάδα παραγωγής μαύρης γαρίδας στην Ευρώπη. Η συνολική παραγωγή υπερβαίνει τους 13.000 τόνους, αντιστοιχεί στο 9% της ελληνικής παραγωγής, ενώ περισσότερο από το 90% εξάγεται, στηρίζοντας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027, έχουν εγκριθεί σε πανελλαδικό επίπεδο 105 επενδυτικά σχέδια υδατοκαλλιέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 131 εκατ. ευρώ, με δημόσια χρηματοδότηση 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσπρωτία υλοποιούνται 8 έργα, προϋπολογισμού 6,17 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του ΠΑΛΥΘ χρηματοδοτείται και το πρόγραμμα «Θησαυροί στη Θάλασσα της Θεσπρωτίας - Ψαρεύοντας στις γεύσεις και στον πολιτισμό», συνολικού προϋπολογισμού 697.539 ευρώ.

Κλείνοντας, ο Θανάσης Καββαδάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζουν να στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στην ελληνική ύπαιθρο. Όπως σημείωσε, η Θεσπρωτία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής που μπορεί, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με ιδιαίτερη δυναμική στην αγροδιατροφή, τις υδατοκαλλιέργειες και την κτηνοτροφία.