Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη η πλήρης «σύμπλευση» με τον Τσίπρα μπορεί πρόσκαιρα να έχει ορισμένα οφέλη (ή και οφίτσια), όμως ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να γίνει το ΠΑΣΟΚ «ουρά» της Κουμουνδούρου.
Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης
Μπορεί το επίσημο ΠΑΣΟΚ να επαίρεται ότι έφερε σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη ορισμένα στελέχη φέρεται να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά σχετικά με τη στρατηγική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φέρνουν ως παράδειγμα τον πρώην πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ο οποίος μετά τη συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Εξηγούν, δηλαδή, ότι η πλήρης «σύμπλευση» με τον ΣΥΡΙΖΑ και η «κοινή» στρατηγική που έχουν χαράξει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί πρόσκαιρα να έχει ορισμένα οφέλη (ή και οφίτσια), όμως ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο: να γίνει το κόμμα «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης του Αλέξη Τσίπρα. Η ιστορία, τονίζουν, έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους στρατηγικές αποφάσεις έχουν οδηγήσει στην πολιτική εξαΰλωση, αφού όπως και στη ζωή έτσι και στην πολιτική «ο μεγάλος τρώει τον μικρό»!
Με άλλα λόγια, όπως υποστηρίζουν ορισμένα «πράσινα» στελέχη, η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατρέψει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε έναν δεύτερο Πάνο Καμμένο, τον οποίο «χρησιμοποίησε» πλήρως ο Αλέξης Τσίπρας!
Εξ ου κιόλας οι πιο υποψιασμένοι, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν θεωρούν ότι πρέπει λόγω των υποκλοπών η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες. Ειρήσθω εν παρόδω, σε αυτήν την περίπτωση η απλή αναλογική θα έχει αποτέλεσμα, σε ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα, την ακυβερνησία για ορισμένους μήνες, αφού θα χρειαστούν (τουλάχιστον) οι δεύτερες εκλογές για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, έστω και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Λοβέρδος, πριν από λίγες ημέρες, σε ερώτηση (Status 107,7) αν το θέμα των υποκλοπών μπορεί να είναι ο λόγος για προσφυγή στις κάλπες, εμφανίστηκε ξεκάθαρος, τονίζοντας «πως δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι».
Στο Κίνημα Αλλαγής, πάντως, υπάρχει και η… άλλη άποψη, όπως αυτή που εξέφρασε ο Παύλος Γερουλάνος, δείχνοντας το πολιτικό χάσμα που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη. Σε συνέντευξή του ο πρώην «πράσινος» υπουργός, αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν σαφής, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος»! Δηλαδή, εμφανίστηκε πλήρως ταυτισμένος με τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού απαίτησε ο νυν πρωθυπουργός να αποστρατευτεί.
Υπάρχουν, όμως, και οι πιο… μετριοπαθείς όπως για παράδειγμα η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία ναι μεν εκφράζει την επίσημη γραμμή, αλλά δεν ζητεί την παραίτηση Μητσοτάκη. «Αρχικά, η κυβέρνηση ήρθε στη Βουλή και με ψεύδη επιχείρησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ομως, η κυβέρνηση, με τις πολιτικές της και τις επιλογές της, κούνησε οριστικά το μαντίλι στον χώρο του προοδευτικού κέντρου, στους δημοκρατικούς πολίτες που τώρα “κοιτάζουν” αλλού, γιατί βλέπουν ότι αυτή η αδιέξοδη πολιτική μάς γυρίζει χρόνια πίσω», είπε η ίδια πρόσφατα.
Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει πολιτικές ρωγμές, μετά τη στρατηγική του «σκληρού ροκ» που επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ίδιος ουσιαστικά, προς τέρψιν του Αλέξη Τσίπρα, απομακρύνθηκε πλήρως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση της… Κουμουνδούρου.
Οι πρώτες, βέβαια, δημοσκοπήσεις στις αρχές του επόμενου μήνα εκτιμούν από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα δείξουν ποιος ωφελήθηκε περισσότερο από τη συγκεκριμένη επιλογή, θεωρώντας με σιγουριά ότι χαμένος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κλειδί θα αποτελέσει η Βουλή, αλλά εκεί το Κίνημα Αλλαγής έχει μια μεγάλη αδυναμία, δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει δικαίωμα λόγου στην Ολομέλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ (που προφανώς θα επιδιώξει να καπελώσει το ΠΑΣΟΚ) έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη και άρα την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Κρίσιμο δε στοιχείο, που εν πολλοίς θα κρίνει την επόμενη μέρα, είναι ο τρόπος που κοινοβουλευτικά θα διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση, όπως για παράδειγμα τι θα ψηφίσει εάν υποθέσουμε πως έρθει προς ψήφιση η πρόταση, η περίοδος έρευνας της εξεταστικής αυξηθεί και συμπεριλάβει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά μετά τα όσα έχει καταγγείλει ο Π. Λαφαζάνης στο «m»); Εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει «παρακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ορισμένοι θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό, ενώ θα απομονωθούν στελέχη που είχαν και έχουν ρόλο στο κόμμα.
*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “tomanifesto”