Θα παραστεί τελικά στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι θα τον αντικαταστήσει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης όπως είχε γίνει και στη σύνοδο του Μαΐου. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους ομολόγους του και να τους εξηγήσει γιατί η 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει δημοσιονομική εκτροπή και «πάγωμα» των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Οι προβλέψεις των Θεσμών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις μετά το πακέτο των προεκλογικών παροχών απέχουν έτη φωτός από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Το υπουργείο εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί».
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη διατύπωσαν οι πιστωτές οι οποίοι βλέπουν «τρύπα» 1,1% με 1,4% του ΑΕΠ ή 2,1 με 2,6 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ ή 2,3 με 2,9 δισ. ευρώ το 2020.
Επίσης είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσακαλώτος θα ακούσει παράπονα και για την αναποτελεσματικότητα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων . Στην έκθεση μεταξύ των άλλων γίνεται αναφορά:
-Στην «απογοητευτική» πρόοδο σχετικά με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Στο τέλος Μαρτίου ήταν μειωμένα κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 3ου Προγράμματος πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά παρέμεναν στα 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2018.
-Στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αγορά ενέργειας.
-Στην υπέρβαση των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 1.550 άτομα
-Στην διατήρηση του όγκου των «κόκκινων» δανείων σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ζητείται από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες προώθησης και έγκρισης των σχεδίων που επεξεργάστηκαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Επιπλέον η έκθεση αποκαλύπτει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δεχθεί τις αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας προβλέπεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος Ιουλίου αντί για το τέλος Ιουνίου που είχε συμφωνηθεί.
Διαβάστε περισσότερα για