Τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Γράφει ο Νίκος Αρμένης
Η κυβέρνηση επιστρέφει στους πολίτες όσα έχασαν στα μνημονιακά χρόνια. Μέχρι τις κάλπες την άνοιξη του 2023, οι πολίτες θα δουν στις τσέπες τους όσα έχασαν εκείνα τα χρόνια. Η εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, η θεαματική αύξηση των επενδύσεων και η δημιουργία πρόσθετου πλούτου, επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει σειρά κινήσεων που, πέρα από συμβολικό, θα έχουν και ουσιαστικό χαρακτήρα, ενισχύοντας το εισόδημα όλων των πολιτών και πρωτίστως των πιο αδύναμων.
«Η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη. Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα έχει ποικίλες θετικές άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών. Η κυβέρνηση επιστρέφει τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται στους πολίτες», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να καλύπτει σημαντικό μέρος του πολύ αυξημένου εισαγόμενου ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αύξηση του κατώτατου
Μία ακόμα, τρίτη κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού είναι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Το ύψος της θα καθοριστεί από πολλούς παράγοντες, αλλά δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας να επιστρέψει στα 751 ευρώ, ακριβώς δηλαδή εκεί που ήταν πριν από το ψαλίδι των μνημονίων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωσε πως η διαδικασία θα εκκινήσει τον Ιανουάριο, όταν θα γίνει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ. Παράλληλα, ξεπαγώνουν οι συντάξεις και σταδιακά τελειώνουν οι εκκρεμότητες στην έκδοσή τους ενώ στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ανάμεσα στις εξαγγελίες που θα κάνει να αναφερθεί στο νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση για να διευκολύνει κυρίως τα νέα ζευγάρια.
«Εχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση εδώ και ένα με ενάμιση χρόνο έχει προχωρήσει για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία σε συστηματική καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Δίνοντας διευκρινίσεις ανέφερε πως πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση. «Δεν μπορεί το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μία απέραντη τουριστική ζώνη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης. Δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους με τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb», πρόσθεσε.
Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για τη φοιτητική στέγη σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα.
Από το ίδιο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι η δέσμευσή του για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους από 1/1/2023 ισχύει στο ακέραιο ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ανακοινώσει την κατάργηση ή τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η μάχη με την ακρίβεια
Με δεδομένο ότι ο επικείμενος χειμώνας προβλέπεται δύσκολος λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης. Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης είναι ένα από τα στοχευμένα μέτρα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Τα πάντα θα κριθούν από το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί. Δεδομένο είναι ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει σημαντική βελτίωση που οφείλεται στις θυσίες των πολιτών και τις προσπάθειες της πολιτείας. Επίσης η έξοδος της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου οδηγεί και στην επιστροφή μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. «Ως αποτέλεσμα, παρά τους εξωγενείς κινδύνους, τον υψηλό πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές αναταραχές, η χώρα διαθέτει οικονομική σταθερότητα και έχει αναπτυξιακή δυναμική. Συνεχίζουμε με σύνεση, σωφροσύνη και μετριοπάθεια, τηρούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας και στηρίζουμε γενναία και αποτελεσματικά στην κοινωνία», λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που η πορεία της οικονομίας συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό και με βάση το καλύτερο δυνατό σενάριο, δεν αποκλείεται να σκάσει η πιο μεγάλη «βόμβα» για το εισόδημα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων καθώς είναι προς αναζήτηση η διόρθωση της αδικίας εις βάρος τους σε ό,τι αφορά τον 13ο και 14ο μισθό. Αναζητείται ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει την επιστροφή είτε του ενός είτε και των δύο μισθών και να αμείβονται όπως και πριν από την οικονομική κρίση. Να σημειωθεί ότι στον ιδιωτικό τομέα τα «δώρα» δεν κόπηκαν ποτέ ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την καθολική επιστροφή όλων των εργαζομένων στην προ μνημονίων κατάσταση.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “tomanifesto”