Η Χαμάς ξεκίνησε την παράδοση των σορών Ισραηλινών ομήρων, σηματοδοτώντας μια σημαντική νίκη για το Ισραήλ και ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας. Σήμερα, τέσσερις νεκροί όμηροι επιστρέφουν στο Ισραήλ μετά από πίεση της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ το συνοριακό πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό για να ασκηθεί επιπλέον πίεση στην τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί κρίσιμο βήμα στη διαχείριση των ισραηλινο-παλαιστινιακών εντάσεων και υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων και των σορών τους στις οικογένειές τους.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι η Χαμάς ενδέχεται να παραδώσει σήμερα τις σορούς «αρκετών ομήρων, έπειτα από πιέσεις του Ισραήλ.

Την πληροφορία μετέφεραν το κανάλι Al-Arabi του Κατάρ και το ισραηλινό Channel 12.

Στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Στην πορεία έγινε γνωστό ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα παραδώσει τέσσερις σορούς. Δεν είναι σαφές ποιοι σοροί ομήρων θα επιστραφούν.

Νωρίτερα σήμερα, με απόφαση των ισραηλινών Αρχών δεν θα ανοίξει την Τετάρτη το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, όπως απαιτούσε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει τις σορούς όλων των νεκρών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται και υπολογίζονται σε 20. Χθες είχαν παραδοθεί μόλις τέσσερις, προκαλώντας τον εκνευρισμό της ισραηλινής πλευράς.

Πίεση στην τρομοκρατική οργάνωση

Σύμφωνα με τους Times of Israel η Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές ότι θα αρχίσει να παραδίδει τις σορούς τεσσάρων νεκρών Ισραηλινών ομήρων στο Ισραήλ στις 22:00, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στην επιχείρηση.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι αύριο, και η ροή βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα θα μειωθεί, για να ασκηθεί πίεση στην τρομοκρατική οργάνωση να παραδώσει τις σορούς των ομήρων που κρατά.