Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα ως απάντηση στο δυτικό ανώτατο όριο τιμών για τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας του.

Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την Τρίτη την πολυαναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας στο πλαφόν που επέβαλαν οι G7 στο ρωσικό πετρέλαιο, υπογράφοντας διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στο ανώτατο όριο από την 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες.

Ο Πούτιν αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης ρωσικού πετρελαίου στα κράτη που εφαρμόζουν το πλαφόν, όπως μεταδίδει το RT. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αντίποινα στην επιβολή από τη Δύση ανώτατων τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, μετά το μέτρο – εμπάργκο από την ΕΕ, τις χώρες της G7 και την Αυστραλία, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα.

Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τη Ρωσία σε χώρες που εφαρμόζουν ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια.

Απαγορεύει, επίσης, τις παραδόσεις στην περίπτωση που οι συμβάσεις καθορίζουν άμεσα ή έμμεσα το ανώτατο όριο.

Oι κυρώσεις

Η Ομάδα των G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου.