Νομοθετική πρωτοβουλία Τσιάρα λύνει τα χέρια στα πειθαρχικά των δικηγορικών συλλόγων.

 

Η… σοφή νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης να προβλέψει την αυτεπάγγελτη δίωξη δικηγόρων για πειθαρχικά παραπτώματα, άνοιξε τον δρόμο στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των συλλόγων να ενεργήσουν απρόσκοπτα για την προστασία της αξιοπρέπειας και του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, η οποία πλήττεται βάναυσα, κυρίως και πρωτίστως από τις επονομαζόμενες «τηλεδίκες».

Χάρη σε αυτήν τη «σωτήρια» θεσμοθέτηση του υπουργείου, λύθηκαν τα χέρια των αρμοδίων πειθαρχικών οργάνων και είδαμε να ασκείται πειθαρχική δίωξη συνολικά κατά είκοσι δικηγόρων από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, Ζήση Κωνσταντίνο, για παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας την τελευταία διετία, που αφορά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους για εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.

Μέχρι και τον περασμένο Μάιο, ο Κώδικας Δικηγόρων προέβλεπε την κατ’ έγκληση δίωξη των δικηγόρων για πειθαρχικά αδικήματα. Επρεπε, δηλαδή, να κατατεθεί σε βάρος τους αναφορά ή μήνυση για να επιληφθεί ο οικείος δικηγορικός σύλλογος.

 

Αυτεπάγγελτη δίωξη

Με την τροποποίηση της διάταξης αυτής (άρθρο 152 Κώδικα Δικηγόρων) η οποία εντάχθηκε στον πρόσφατο νόμο 4938/22 του υπουργείου Δικαιοσύνης, και αφορούσε τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, δίνεται η δυνατότητα της αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης και συνεπώς και η δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου όσων συμμετέχουν σε «τηλεδίκες», οι οποίες έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και φαλκιδεύουν την αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματος, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του νομικού πολιτισμού μας, όπως το τεκμήριο αθωότητας, η μυστικότητα της προδικασίας κ.ά.

Και ακόμη, παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης, καθώς δικάζονται και καταδικάζονται άνθρωποι από τα ΜΜΕ και δεν είναι λίγες οι φορές που όταν φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων αθωώνονται, αλλά τους έχει μείνει ο στιγματισμός.

 

Τα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δικηγόρων

Τι προβλέπεται στον Κώδικα Δικηγόρων ως πειθαρχικό παράπτωμα;

Δεν επιτρέπεται σε δικηγόρο είτε ατομικά είτε ως μέλος δικηγορικής εταιρείας να δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, δημοσιεύοντας στοιχεία ή πληροφορίες σε σχέση με εκκρεμούσα ενώπιον της Δικαιοσύνης υπόθεση την οποία χειρίζεται ο ίδιος.

Απαγορεύεται η διαφήμιση του δικηγόρου στις εφημερίδες ή σε άλλα μέσα μαζικής ενημερώσεως, ή με επιστολές, και κάθε είδους έντυπα.

Οποιαδήποτε προβολή ή δημοσιοποίηση δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρείας δεν πρέπει: α) να είναι αθέμιτη, β) να είναι αναληθής ή παραπλανητική, γ) να περιέχει αναφορά σε αριθμό υποθέσεων ή ποσοστά επιτυχίας του δικηγόρου σε δικαστηριακές ή άλλες υποθέσεις, δ) να περιλαμβάνει αναφορές ή συγκρίσεις με άλλους δικηγόρους ή δικηγορικές εταιρίες σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών ή την αμοιβή σε ωριαία βάση ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο χρέωσης, ε) να περιέχει ονόματα πελατών, εκτός αν υπάρχει η συναίνεσή τους και εφόσον πρόκειται για εκδόσεις που αφορούν δικηγόρους, στ) να προκαλεί απαξιωτικές εντυπώσεις και σχόλια στην κοινή γνώμη για το δικηγορικό λειτούργημα.

Απαγορεύεται ακόμη στον δικηγόρο: α) να προσπαθεί να αποκτήσει πελάτες με ενέργειες που δεν συμβιβάζονται με την αξιοπρέπεια του λειτουργήματος. β) Να επισκέπτεται σε αστυνομικά κρατητήρια και στις φυλακές πρόσωπα που δεν τον προσκάλεσαν. γ) Να δημοσιεύει στις εφημερίδες ή στα περιοδικά κ.λπ. αγγελίες ή να γνωστοποιεί σε διάφορα πρόσωπα με επιστολές ότι αναλαμβάνει δικαστικές ή άλλες υποθέσεις. δ) Να υπογράφει δικόγραφα, γνωμοδοτήσεις ή άλλα έγγραφα, που δεν έχουν συνταχθεί απ’ αυτόν, ούτε συνεργάστηκε για τη σύνταξή τους με άλλον δικηγόρο. ε) Να κάνει παραστάσεις ή άλλες ενέργειες στα δικαστήρια ή σε διοικητικές Αρχές χωρίς εντολή του πελάτη του, στ) Να δίνει συμβουλές ή να υπερασπίζεται διάδικο, αν έχει δώσει και στον αντίδικό του συμβουλή για την ίδια υπόθεση. ζ) Να υπερασπίζεται άμεσα ή έμμεσα και τους δύο διαδίκους.

Προκαταρκτική εξέταση είναι η άτυπη συλλογή και καταγραφή στοιχείων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος και οι συνθήκες τέλεσής του.

Η προκαταρκτική εξέταση περατώνεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία ανάθεσής της και αφού προηγουμένως κληθεί να δώσει εξηγήσεις, προφορικές ή γραπτές, ο ελεγχόμενος (αυτεπαγγέλτως) ή κατονομαζόμενος (αναφορά) δικηγόρος. Το μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μπορεί να εξετάσει μάρτυρες και να αναζητεί κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο.

Οι πειθαρχικές ποινές είναι: α) Σύσταση 2) Επίπληξη 3) Προσωρινή παύση από το δικηγορικό λειτούργημα έως 12 μήνες 4) Οριστική παύση από το δικηγορικό λειτούργημα.

 

Τσουχτερά πρόστιμα

Η παράβαση όλων των παραπάνω διατάξεων και άρα η τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων τιμωρούνται και με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση, το οποίο καταβάλλεται στο ταμείο του οικείου συλλόγου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση υποτροπής δικηγόρου επιβάλλεται η ποινή της προσωρινής παύσης από δύο έως έξι μήνες και πρόστιμο μέχρι το διπλάσιο του ανώτατου ορίου. Σε περίπτωση παραβίασης ή υποτροπής δικηγορικής εταιρείας η πιο πάνω ποινή επιβάλλεται στον νόμιμο εκπρόσωπο ή στους νομίμους εκπροσώπους αυτής που ευθύνονται αλληλεγγύως και σε ολόκληρο. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα πιο πάνω πρόστιμα μπορούν να αναπροσαρμόζονται.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”