Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα της Βουλής, έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι οι αυξήσεις 15% στα διά βίου ασφαλιστήρια υγείας δεν θα γίνουν αποδεκτές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό και την ασφαλιστική πίστη.

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Όχι» στις υπέρογκες αυξήσεις

«Δεν είναι αποδεκτό κάποιος που πληρώνει για χρόνια το ασφαλιστήριό του να αντιμετωπίζει υπέρογκες αυξήσεις όσο μεγαλώνει. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Δεν δεχόμαστε αυξήσεις της τάξης του 14,6%. Καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να συμμορφωθούν πλήρως», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη. Θέλουμε να δουλεύουν σωστά οι εταιρείες, αλλά κύριο μέλημά μας είναι οι πολίτες», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει καρτέλ στην ιδιωτική υγεία, ο Υπουργός Ανάπτυξης απάντησε πως «αυτό είναι κάτι που το ελέγχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, βρίσκεται έρευνα σε εξέλιξη, θέλουμε να επιταχυνθεί και να έχουμε άμεσα τα αποτελέσματα».

Νέος δείκτης τιμολογήσεων από το 2026

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο υπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., βασισμένου σε επιστημονικά δεδομένα. Ο νέος αυτός δείκτης θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα δείκτη του ΙΟΒΕ και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026. Παράλληλα, θα συνοδεύεται από πρόσθετες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και πληροφόρηση των καταναλωτών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι οι αλλαγές θα στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, υπάρχουν σήμερα περίπου 900.000 ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας, εκ των οποίων τα 255.000 είναι διά βίου. Τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις στα διά βίου συμβόλαια έχουν οδηγήσει στη σημαντική μείωση του αριθμού τους, από 711.000 το 2011 σε 370.000 το 2018. Ο υπουργός ανέφερε πως το ζήτημα έχει τεθεί σε πολλές συσκέψεις της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε να παρέχονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Έλεγχος για καρτέλ

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους για την πιθανή ύπαρξη καρτέλ στον τομέα της ιδιωτικής υγείας. «Η Επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα τον έλεγχο και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα», ανέφερε.

Η θέση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας είναι απόρροια του αυξανόμενου κόστους των υπηρεσιών υγείας, που καθορίζεται κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους. Επεσήμανε ότι η δημόσια συζήτηση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Η ΕΑΕΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση λύσεων, όπως:

  • Ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω διευκόλυνσης της δημιουργίας νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και προσέλκυσης επενδύσεων.
  • Επανεξέταση του υψηλού ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
  • Επέκταση της απαλλαγής από τον φόρο 15% στα ασφάλιστρα υγείας για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα για τους άνω των 65 ετών.
  • Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).