Τέλος εποχής ΣΥΡΙΖΑ

224

Ο μπλε χάρτης της Ελλάδας μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, συμπληρώνει την εικόνα των ευρωεκλογών και επιβεβαιώνει τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και αντίστοιχα την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ που αποκτά χαρακτηριστικά στρατηγικής ήττας.

Είναι μία καθαρή νίκη της ΝΔ που αναδεικνύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού. Είναι όμως και μία καθαρή νίκη των φιλελεύθερων ιδεών και των δυνάμεων της αστικής δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού που κράτησαν καθηλωμένη την χώρα για τέσσερα χρόνια. Υπ´ αυτή την έννοια οι εκλογές του 2019 σηματοδοτούν το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου είχε δηλώσει ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 είναι ένα παιχνίδι με δύο ημίχρονα και είχε θέσει τον στόχο: αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές που να μην αφήνει αμφιβολία για το νικητή του παιχνιδιού. Όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του, αλλά υποχρέωσε τον Αλέξη Τσίπρα να συρθεί σε πρόωρες εκλογές, για να μην χαθούν ακόμη τέσσερις μήνες που με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος. Κανείς δεν αμφιβάλλει για το ποιός θα είναι ο νικητής των εθνικών εκλογών. Ο στόχος είναι και πάλι μία καθαρή νίκη για μία αυτοδύναμη Ελλάδα.

Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις έδειξαν ότι ο ελληνικός λαός θέλει να αλλάξει σελίδα η χώρα. Η ελληνική κοινωνία γύρισε την πλάτη στην παλαιοκομματική, πελατειακής αντίληψης πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έφθασε μέχρι και στην ντροπιαστική απόπειρα εξαγοράς της ψήφου με τα επιδόματα της τελευταίας στιγμής. Αποδοκιμάστηκε το οικονομικό μοντέλο της διαχείρισης της μιζέριας και της αναδιανομής της φτώχειας. Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος μία πολιτική που με την επίφαση της ψευδεπίγραφης κοινωνικής δικαιοσύνης, συνέθλιψε τη μεσαία τάξη, στραγγάλισε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για να μοιράζει μισθούς χαρτζιλίκια στη νέα γενιά και συνολικά κράτησε καθηλωμένη την οικονομία σε ρυθμούς κάτω από 2%, όταν η διεθνής συγκυρία ήταν ευνοική. Παράλληλα αποδοκιμάστηκε η χαμηλών επιδόσεων διαχείριση του δημοσίου τομέα που παρά τις πελατειακές προσλήψεις δεν βελτιώνει την παροχή υπηρεσίων προς τον πολίτη, ενώ αυξάνει το κόστος και αφαιρεί πολύτιμους πόρους από την οικονομία. Αποδοκιμάστηκε όμως και η εθνομηδενιστική εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που έφθασε στο αποκορύφωμα με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύφτηκε, όπως θέλει να εμφανίζει η προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος. Αντίθετα παρουσίασε το φιλελεύθερο πρόγραμμά του που ξεκινά από την σημαντική μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, και συνεχίζεται με την γεναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, προκειμένου να ανασάνει η μεσαία τάξη και να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Παράλληλα και κόντρα στα στερεότυπα ενός παρωχημένου και διεθνώς αποτυχημένου κρατικισμού, παρουσίασε τις καινοτόμες προτάσεις για αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών με στόχο τον βέλτιστο συνδυασμό χαμηλού κόστους για τον πολίτη -που μεταφράζεται πάντα σε φορολόγηση- και ποιοτικών υπηρεσιών.

Οι πολίτες με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές αποδοκίμασαν το λαϊκιστικό και κρατικιστικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ και αγκάλιασαν την φιλελεύθερη πρόταση της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και την βέβαιη νίκη στις εθνικές εκλογές, θα έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση και την εντολή από τους πολίτες να εφαρμόσει το πρόγραμμά του με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να βγει οριστικά η χώρα από τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ανάπτυξης και της γενικευμένης φτώχειας.

Βάσω Κόλλια

Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Αν. Αττικής

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr