Τέλος χρόνου για την επιστρεπτέα προκαταβολή

6
euros-tomanifesto.gr
Pixabay

Λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η προθεσμία υποβολής στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ της αίτησης συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο2 που μπορεί να διαθέσει δάνεια έως 1,4 δισ ευρώ τα οποία θα επιστραφούν στο σύνολό τους ή εν μέρει στο κράτος. Έως και το βράδυ της Πέμπτης είχαν υποβάλλει οριστικές αιτήσεις  127.806 εταιρείες, ενώ ήδη έχει λάβει παράταση 4 ημερών.

Εκτιμούν αρμόδια στελέχη πως θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον πρώτο κύκλο οι χρηματοδοτήσεις για εταιρείες που καταγράφουν μεγάλη μείωση τζίρου το τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου (συγκρίνεται με το τζίρο του 2019. Σημειώνεται πως στον πρώτο κύκλο λαμβάνονταν υπόψη μόνο ο τζίρος Μαρτίου).

Όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ η δράση μετά από παράταση που δόθηκε και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων δέχεται αιτήσεις από ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και όλες τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους οι οποίες διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Την ενίσχυση δικαιούνται ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, καταστήματα ψιλικών, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών δώρων, παντοπωλεία, περίπτερα, φαρμακεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, και άλλα κατάστημα λιανικής που διαθέτουν ταμειακή μηχανή. Από το χρηματοδοτικό σχήμα μπορούν να επωφεληθούν επίσης πωλητές λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ταξί, μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κλπ.

Η υποβολή αίτησης δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή υποχρέωση. Η δεύτερη αίτηση χορήγησης που θα ξεκινήσει αφού κοινοποιηθεί η ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιστροφής της χρηματοδότησης θα αποτελεί ουσιαστικά την δεσμευτική κίνηση για τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, όσοι υπέβαλαν αίτηση στον πρώτο γύρο εξετάζεται να ζητηθεί από το ποσό που θα δικαιούνται στον δεύτερο γύρο να αφαιρεθεί αυτό που έχουν ήδη λάβει. Συνολικά διατίθενται 2 δισ. ευρώ, αλλά στον πρώτο κύκλο διατέθηκαν 602 εκατ ευρώ. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει και νέος κύκλος εφ όσον περισσέψει ποσό και από την τρέχουσα πρόσκληση.

Πηγή: capital.gr 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr