«Η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας– Ε.Ε, ώστε αυτή να είναι πραγματικά επωφελής. Δεν γίνεται ένα κράτος, τρίτο κράτος, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε., να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Δεν μπορεί η θετική ατζέντα προς την Τουρκία να προχωρήσει, αν η γειτονική χώρα δεν αλλάξει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου – αυτό, άλλωστε πέτυχε η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1&2 Οκτωβρίου), καθώς συνέδεσε την συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. με την ευρωπαϊκή της προοπτική. Δεν ήταν η μόνη κίνηση.
Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα πέτυχε και μπλόκαρε προγραμματισμένη (για τις 21 και 22 Οκτωβρίου) συνάντηση της μικρής Επιτροπής Τελωνειακής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας κατόπιν παρέμβασης στις Βρυξέλλες του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Δεν μπορεί να συζητείται η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την ώρα που η Τουρκία απειλεί ανοικτά κράτη-μέλη της Ε.Ε., και ενώ παραβιάζει ήδη τους κανόνες της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης. Μάλιστα, πριν την επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας στον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Οκτωβρίου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Ούγγρο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1 ης και 2ας Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχετικό τετ α τετ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Τα μέτρα που αιτείται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας, αφορούν την πλήρη καταγραφή των παραβιάσεων (επί δασμολογικών και άλλων θεμάτων) της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και την λήψη πρόσθετων μέτρων από την Επιτροπή γι΄αυτές τις παραβιάσεις έναντι της Τουρκίας.
Η ουσία του επιχειρήματος της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την ώρα που ήδη έχει στο ιστορικό της μια μακρά λίστα παραβιάσεων της υφιστάμενης. Το επανέλαβε στην επιστολή του της περασμένης Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με σχετική επιστολή προς τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, ζητώντας να εξεταστεί η υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων έναντι της Τουρκίας.