Του Νίκου Αρμένη

 

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα ακόμα παραληρηματικό κρεσέντο της Αγκυρας, παρουσίαζε χάρτες απειλώντας ότι θα θέσει θέμα κυριαρχίας στα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε στον Ολαφ Σολτς στις Βρυξέλλες τους χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» με τις αδιανόητες διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Η Αθήνα είχε ήδη χαρακτηρίσει ανιστόρητες και απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία εκτίθεται και αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους πόσο δίκιο έχουμε όταν λέμε ότι μας απειλεί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η διμερής συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, μόνο τυχαία δεν ήταν. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τώρα που η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δημιουργώντας μία ακόμα εστία έντασης στην περιοχή, ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να ενημερωθεί ο κ. Σολτς από τον κ. Μητσοτάκη.

Αλλωστε υπήρχε και πρόσθετος λόγος καθώς μόνο 24 ώρες πριν είχε προηγηθεί δήλωση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της καγκελαρίας με την οποία καλούσε τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας να τα βρουν, επιχειρώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις. «Ξεκαθάρισα και στον καγκελάριο, με τον οποίο είχα μια φιλική κουβέντα, ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων όταν απειλείται κράτος που είναι μέλος της ΕΕ από κράτος που είναι σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικά για τις επιθετικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση ενώ αναφέρθηκε στην επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ με την οποία αποδομούμε τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας. «Δεν πρόκειται να είμαστε εμείς αυτοί που θα καταφύγουμε στην όξυνση σε προσβολές και χαρακτηρισμούς. Δεν ταιριάζει σε εμένα, δεν ταιριάζει στη χώρα, δεν ταιριάζει στο υπουργείο Εξωτερικών. Εχουμε αυτοπεποίθηση γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας και έχουμε ισχυρούς συμμάχους», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θα τον ακολουθήσω».

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία ενώ ανώτατες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως όλα αυτά «είναι τα απόνερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και της ομιλίας του στο Κογκρέσο» αλλά και των συμφωνίων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες..

 

Μάλτα γιοκ, εφέντιμ

Είναι πανθομολογούμενο ότι οι Tούρκοι δεν φημίζονται για τη ναυτοσύνη τους, ούτε και για την αγάπη τους στη θάλασσα. Εν αντιθέσει με τους Eλληνες, που στις φλέβες τους ρέει θαλασσινό νερό. Η Ελλάδα είναι η κορυφαία δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία.

Αυτά ως εισαγωγή ώστε να καταδειχθεί το μετατραυματικό σοκ που συνοδεύει τη σχέση των Τούρκων με τη θάλασσα, αλλά και τη στάση της επίσημης Τουρκίας με το Αιγαίο, το οποίο προφανώς δεν αποτελεί «ελληνική λίμνη», όπως θέλουν να το εμφανίζουν. Με απώτερο σκοπό να παρουσιάσουν ότι η Ελλάδα επιβουλεύεται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Είναι πασιφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, ακόμα και με δηλώσεις που ανασύρουν από τη μνήμη γεγονότα που συμφέρον τους είναι να ξεχάσουν.

Oπως η δήλωση του Ερντογάν «Μητσοτάκης γιοκ» που θύμισε το «Μάλτα γιοκ, εφέντιμ». Λέγεται ότι ο Σουλτάνος είχε στείλει τον στόλο του στη Μάλτα, αλλά τα πλοία επέστρεψαν γιατί δεν τη βρήκαν! Δεν είναι βέβαιο ότι ο αξιωματικός που είπε τη φράση ήταν ο Πίρι Ρέις –ο γνωστός Μπαρμπαρόσα– μια και υπήρξε εξαιρετικός θαλασσοπόρος, αλλά αυτή όπως και να ’χει διακωμωδεί τις ναυτικές ικανότητες των Τούρκων.

Ηθικό δίδαγμα: Οι λέξεις είναι αμείλικτες και τιμωρούν εκείνους που δεν τις σέβονται.

 

Πονοκέφαλος τα ενεργειακά και η ακρίβεια

Η ακρίβεια λόγω των ενεργειακών ανατιμήσεων εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκεφάλους» στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του χθες επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης άμεσα σε ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αρκούν οι εθνικές δράσεις για να εξανεμιστούν οι υπέρογκες αυξήσεις. «Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή ήμαστε αρκετά μόνοι. Τώρα βλέπω αρκετούς να συντάσσονται με τις θέσεις μας και να ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε παρεμβάσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ειδικά για τα καύσιμα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης εφόσον υπάρξει η δημοσιονομική δυνατότητα.

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν κάθε πιθανό μέτρο που θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα της ακρίβειας στις τσέπες των πολιτών. Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε πως παραμένει η δέσμευση και η πρόθεση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ενώ τονίζουν πως για την αντιμετώπιση των κρίσεων δεν έχει προστεθεί ούτε μισός νέος φόρος και τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”