Κάλεσμα στους νέους ασφαλισμένους να ενταχθούν στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και να επενδύσουν στο μέλλον τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας του ΤΕΚΑ.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «η τομή την οποία έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντική και τα οφέλη από τη δημιουργία του ΤΕΚΑ είναι πολλαπλά. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας ενός μέρους των προσωπικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός νέου. Αυτή είναι η έννοια του "ατομικού κουμπαρά". Ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά του και το κράτος εγγυάται κατ' ελάχιστον ότι θα πάρει πίσω τις εισφορές του και σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο.
Στο εξωτερικό υπάρχουν παντού μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί με πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία. Αυτό πάμε να κάνουμε τώρα με το ΤΕΚΑ: να χτίσουμε έναν οργανισμό με μεγάλη τεχνογνωσία, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος θα εγγυάται τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις με βάση το ρίσκο το οποίο θέλει να αναλάβει ο ασφαλισμένος, αλλά βέβαια και με βάση το πού βρίσκεται στον κύκλο της ζωής του. Το ΤΕΚΑ διαχειρίζεται σήμερα 112 εκατομμύρια, αλλά σύντομα θα βρεθεί να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια. Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να επενδυθούν και να επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία. Τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού είναι μεγάλοι επενδυτικοί αιμοδότες. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και εδώ».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μέχρι σήμερα πορεία του ΤΕΚΑ, οι προδιαγραφές και τα πρότυπα λειτουργίας του, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, καθώς και τα βήματα και οι στόχοι του Ταμείου για το επόμενο διάστημα.
Παρουσιάστηκε, επίσης, η εκστρατεία επικοινωνίας, με την οποία το ΤΕΚΑ αποκτά πλέον τη δική του «φωνή» και απευθύνεται για πρώτη φορά στους νέους, προκειμένου να ενημερώσει για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος.
Με κεντρικό μήνυμα «Επένδυσε σήμερα στο δικό σου αύριο», η καμπάνια παρακινεί τους νέους ασφαλισμένους να ενημερωθούν και να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.
Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης.
Παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Το ΤΕΚΑ είναι ένα Ταμείο που αξίζει στη νέα γενιά της χώρας μας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σημείωσε τα εξής: «Είναι η θεσμική και ουσιαστική απάντηση της κυβέρνησης στην ανάγκη να προσεγγίσουμε με διαφορετικό τρόπο τη διαγενεακή αλληλεγγύη και να διαφοροποιηθεί η ανάληψη του δημογραφικού κινδύνου». «Όλοι μας έχουμε μιλήσει με ανθρώπους, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, πιστεύοντας ότι ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη. Ανθρώπους που θεωρούν ότι οι εισφορές τους χάνονται. Όμως, αυτό δεν ισχύει», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. Όπως είπε, «πλέον, οι εισφορές τους πηγαίνουν στον ατομικό τους κουμπαρά, αποταμιεύονται, επενδύονται και, έτσι, χτίζεται η δική τους επικουρική σύνταξη. Στα δύο πρώτα χρόνια ζωής του, το ΤΕΚΑ μετρά ήδη 350.000 ασφαλισμένους, όλοι νέοι και νέες, 140.000 εργοδότες και πάνω από 110 εκατ. ευρώ αποθεματικά. Στις επόμενες δεκαετίες, υπολογίζεται το ΤΕΚΑ να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τους 400.000 εργοδότες και τα 80 δισ. ευρώ αποθεματικό».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, στην ομιλία του, ανέφερε ότι η δημιουργία του ΤΕΚΑ είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνική ασφάλιση της νέας γενιάς. «Μειώνει την έκθεση του συνταξιοδοτικού συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, δημιουργεί κεφάλαια, που θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζει υψηλότερες συντάξεις στους σημερινούς νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους, μειώνει τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα ήθελα να προτρέψω νέους που μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά στο ΤΕΚΑ να το πράξουν εντός του έτους» υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΤΕΚΑ, Νίκος Τεσσαρομάτης, εστίασε ιδιαίτερα στη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ΤΕΚΑ, μέσω της υιοθέτησης υψηλών προδιαγραφών οργάνωσης, διακυβέρνησης και λειτουργίας. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η βασική μέριμνα, ευθύνη, αλλά και πρόκληση για το ΔΣ, είναι να διαχειριστεί την περιουσία των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ με σύνεση, υπευθυνότητα, ενισχυμένη διαφάνεια, λογοδοσία και επαγγελματική διακυβέρνηση, απαραίτητες προϋποθέσεις για το χτίσιμο εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ, την Πολιτεία και την κοινωνία γενικότερα.
Ο κ. Τεσσαρομάτης συμπλήρωσε ότι το ΤΕΚΑ σχεδιάστηκε με βάση τα πρότυπα δημοσίων Ταμείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα που λειτουργούν σε χώρες οι οποίες φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τους κράτους. «Στις πρακτικές των ταμείων αυτών περιλαμβάνονται τακτική λογοδοσία, σύγχρονη διακυβέρνηση και εξαντλητική ενημέρωση. Στο ΤΕΚΑ οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν κάθε στιγμή πού, πώς, γιατί επενδύονται οι εισφορές τους, ποιες είναι οι αποδόσεις των επενδύσεων και ποια είναι τα αποτελέσματα των επιλογών της διαχείρισης. Οι ίδιοι θα είναι οι πιο αυστηροί επόπτες του συστήματος» σχολίασε ο κ. Τεσσαρομάτης.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε σε νέους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ, που συζήτησαν με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τις προσδοκίες τους από το Ταμείο, αλλά και τη σημασία της διασφάλισης της σύνταξής τους στο μέλλον.
Επισημαίνεται ότι το ΤΕΚΑ συστάθηκε το 2021, με την ψήφιση του νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά» και αποτελεί μέρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Απευθύνεται κυρίως στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ενώ, μέχρι τις 31/12/2024, μπορούν προαιρετικά να επιλέξουν αλλαγή Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και να μεταβούν στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο 350.000 νέοι και νέες ασφαλισμένοι, ενώ τα σωρευμένα κεφάλαια από εισφορές ανέρχονται σε 112 εκατ. ευρώ.
Με το ΤΕΚΑ, οι εισφορές των νέων αποταμιεύονται στον ατομικό τους «κουμπαρά», προκειμένου να χτίσουν τη δική τους επικουρική σύνταξη. Με τον ατομικό λογαριασμό myTEKA, οι ασφαλισμένοι έχουν πλήρη έλεγχο των εισφορών τους και τη δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις, με βάση επενδυτικά προγράμματα της επιλογής τους.
Το ΤΕΚΑ εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, ισχυρό πλέγμα εξωτερικών και εσωτερικών ελέγχων, αρχές καλής διακυβέρνησης και βέλτιστες πρακτικές. Επενδύει στην υψηλή τεχνογνωσία, οργανώνεται με βάση τα πρότυπα αντίστοιχων ταμείων άλλων χωρών με επιτυχή πορεία, ασκεί δομημένη επενδυτική λειτουργία και στελεχώνεται από ανθρώπους με γνώση και εμπειρία στην επαγγελματική διαχείριση κεφαλαίων. Η διαχείριση των αποθεματικών και της επενδυτικής λειτουργίας του εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.