Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, η πρόθεση της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη να καταργήσει την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες προκάλεσε, εκτός από την οργή της Εκκλησίας, συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Σήμερα όμως η ανάγκη πλέον ν’ αλλάξει ο τύπος των ταυτοτήτων, όπως έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, οδηγεί σε... συλλαλητήρια σε αστυνομικά τμήματα. Διότι χιλιάδες συμπολίτες μας θέλουν να προλάβουν και να πάρουν στα χέρια τους έστω και ανανεωμένη τη χάρτινη, παλιού τύπου ταυτότητα και να μην παραλάβουν τις νέου τύπου ταυτότητες που –επιτέλους– βγάζουν την Ελλάδα από τη δύσκολη θέση και υπόσχονται ομοιομορφία και αυξημένα στάνταρ ασφάλειας αντίστοιχα με αυτά των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι συνωμοσιολόγοι είναι οι ίδιοι άνθρωποι: οι φανατικοί αντιεμβολιαστές, οι αρνητές του κορονοϊού και όσοι αντιδρούν στις νέου τύπου ταυτότητες κατά βάση συμπίπτουν, ανεξαρτήτως μάλιστα πολιτικής τοποθέτησης, αφού οι λεγόμενοι «ψεκασμένοι» υπάρχουν και στ’ αριστερά και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και το γεγονός ότι κάποιοι με την πανδημία έπαιξαν με τις ζωές συνανθρώπων τους που χάθηκαν άδικα δεν φαίνεται να τους βοήθησε να βάλουν μυαλό.

Ούτε βέβαια οι αντιδράσεις κατά των ταυτοτήτων προέρχονται μόνο από την Εκκλησία, καθώς και σ’ αυτήν την περίπτωση πρόκειται απλώς για μια μερίδα φανατικών πιστών ή ακόμη και (χαμηλόβαθμων) ιερέων και όχι για το κυρίως σώμα της Εκκλησίας μας. 

Οι προφητείες του... Παϊσίου 

Είναι εξάλλου γεγονός ότι, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας και του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τη δυσπιστία του συγκεκριμένου κοινού και τις αντιδράσεις του, που σε κανονικές συνθήκες θα συγκαταλέγονταν στα όρια του μεταφυσικού ή απλώς του... κωμικού, ενισχύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ευρύτερα στο Διαδίκτυο.

Επικαλούμενοι απίστευτες θεωρίες, όπως η προσπάθεια αφανισμού του ελληνισμού (!) ή προφητείες του Παϊσίου και άλλων αγίων, διαφόρων ειδών επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την άγνοια ή την ημιμάθεια του κοινού και επηρεάζουν όσο περισσότερους μπορούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι θεωρίες άλλωστε περί «νέας τάξης πραγμάτων» ή για «χάραγμα του Σατανά» και «τσιπάκια παρακολούθησης» που, τάχα, εμφυτεύονται δεν είναι κάτι καινούργιο στη δημόσια σφαίρα και μάλιστα στο παρελθόν έχουν φιγουράρει ακόμη και σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ή μπροσούρες παραθρησκευτικών οργανώσεων. 

Ουδέν εξ αυτών ανταποκρίνεται πάντως στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι νέου τύπου ταυτότητες δεν έχουν τσιπάκια ή κάτι αντίστοιχο. Ενας άνθρωπος άλλωστε με στοιχειώδη γνώση της τεχνολογίας γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι, για παράδειγμα, ένα ιδανικό εργαλείο παρακολούθησης αποτελούν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και σε καμία περίπτωση οι πλαστικές κάρτες των νέων ταυτοτήτων. 

«Δικαιολογημένη αντίδραση»

Το πλέον λυπηρό όλων ωστόσο είναι ότι τις συγκεκριμένες θεωρίες υιοθετούν και αναπαράγουν σήμερα πολιτικά κόμματα που έχουν μπει στη Βουλή και οι αρχηγοί τους, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους όσων προειδοποιούσαν πριν από τις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου ότι μια πολυκομματική Βουλή δεν είναι απαραίτητα έκφραση δημοκρατίας... 

«Η αντίδραση, ανησυχία και διαμαρτυρία από πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι απόλυτα δικαιολογημένη». Η φράση αυτή ανήκει στον επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρη Νατσιό, ο οποίος επιπλέον δήλωσε πως το κόμμα του θα θέσει στη Βουλή το ζήτημα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων – όπως τις ονομάζει χαρακτηριστικά: «Με τις οποίες δήλωσε (σ.σ.: η Νίκη) εξαρχής την κάθετη αντίρρησή της, παροτρύνοντας μάλιστα τον ελληνικό λαό να μη βιαστεί να παραλάβει τις νέες ψηφιακές ταυτότητες», σύμφωνα πάντοτε με τα λόγια του ιδίου, ο οποίος αναπτύσσει τη δική του θεωρία για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του και να εγκαλέσει την κυβέρνηση. 

Όπως ισχυρίζεται ο κ. Νατσιός, «οι νέες ταυτότητες, όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, φέρουν μικροτσίπ και τεχνολογία ανέπαφης ανταλλαγής δεδομένων RFID. Δηλαδή, θα μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες, για τις οποίες θα έχει άγνοια ο κάτοχός της. Θα έχουν δυνατότητα σύνδεσης με πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να γίνεται και κάρτα πολίτη, κάρτα δικαιωμάτων δηλαδή»... 

Φετίχ τα σατανικά τσιπάκια 

Καίτοι το ίδιο με χιλιάδες συμπολίτες μας έχει γίνει στη χώρα μας εδώ και χρόνια αρχικά με τα διπλώματα οδήγησης και αργότερα με τα διαβατήρια, οι ταυτότητες φαίνεται πως είναι το... φετίχ των συνωμοσιολόγων που «βλέπουν» τσιπάκια του διαβόλου, λογισμικά παρακολούθησης και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και... μπαρουφολογίας ανάλογες με αυτές που είχαν ακουστεί και κατά την περίοδο της πανδημίας με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.