Η ποινικολόγος Τατιάνα Δουβαρά, από συνήγορος υπεράσπισης στις αίθουσες των δικαστηρίων, επιλέχθηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο να υπερασπιστεί από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου των Δημοκρατών τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Δύσκολο έργο, μιας και ο χρόνος που μας χωρίζει από τις ευρωεκλογές είναι μικρός, αλλά μέχρι αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως ανταποκρίνεται στα δύσκολα.

«Το Μανιφέστο» τη συνάντησε και η Τατιάνα Δουβαρά με τρόπο σαφή και ευσύνοπτο εξέθεσε στόχους και πολιτική ταυτότητα εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, όπου το νεότευκτο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών που θα θελήσουν άξια και μαχητική εκπροσώπηση στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Κυρία Δουβαρά, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στον Ανδρέα Λοβέρδο ή, για να διατυπώσω διαφορετικά την ερώτηση, τι πιστεύετε ότι έφερε τον Ανδρέα Λοβέρδο σε εσάς;

Θα σας απαντήσω και στις δύο διατυπώσεις. Σχετικά με το τι οδήγησε τον Ανδρέα Λοβέρδο σε εμένα, πιστεύω το γεγονός ότι εκτίμησε την κοινή μας επιστήμη, τη νομική, σε συνδυασμό με την ενεργό εργασία μου, ήδη από το δεύτερο έτος των σπουδών μου. Στηρίζει τους εργαζομένους, τους αυτοδημιούργητους και τους ανθρώπους της καθημερινότητας. Θέλει στην ομάδα του πολίτες που αγαπούν την πατρίδα και ασπάζονται την κοινή λογική, τόσο στις ιδέες τους όσο και στη ζωή τους. Από την άλλη, εμένα στον Ανδρέα Λοβέρδο με οδήγησε, πρώτον, ο θαυμασμός μου προς το πρόσωπό του, ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και, δεύτερον, ο σεβασμός μου προς το πρόσωπό του ως αυθεντικής πολιτικής προσωπικότητας με γνώση, λαϊκότητα και μετριοπάθεια. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι από τους τελευταίους πολιτικούς της χώρας με εμπειρία, ουσιαστική και όχι επιδεικτική γνώση, αλλά και με ειδικό βάρος. Εχει τη σπάνια ικανότητα να εξηγεί τα πιο περίπλοκα ζητήματα μέσα σε δύο γραμμές, αναδεικνύοντας στην πράξη τη ρήση του Αϊνστάιν «αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις απλά, τότε δεν το έχεις καταλάβει».

Η συμμετοχή σας ως εκπρόσωπος Τύπου των Δημοκρατών δηλώνει την πεποίθησή σας ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν το πρόκριμα ώστε μέχρι τις εθνικές εκλογές να εκπροσωπηθεί επάξια ο ψηφοφόρος του Κέντρου;

Οπως έχω από την αρχή δηλώσει, έχω αναλάβει το ρόλο της συνηγόρου υπεράσπισης των ιδεών και των πολιτικών γραμμών των Δημοκρατών. Γιατί οι Δημοκράτες είναι το κόμμα του Κέντρου, εννοουμένου όχι ως ενδιάμεσου χώρου, αλλά ως πλέγματος ενότητας και σύνθεσης. Το κόμμα της συναίρεσης του πατριωτισμού με τη μεταρρύθμιση. Το κόμμα που έρχεται να ενώσει και όχι να διχάσει, το κόμμα που μιλάει απλά, με την κοινή λογική, που τόσο λείπει από το πολιτικό προσκήνιο. Ο στόχος για το σήμερα είναι να καταφέρουμε να συμμεριστούν οι συμπολίτες μας την πεποίθηση ότι μία πολιτική προσωπικότητα σαν τον Ανδρέα Λοβέρδο αξίζει να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη, τόσο ο ίδιος όσο και οι υποψήφιοι του κόμματός του. Ο στόχος για το αύριο είναι να ενστερνιστούν οι συμπολίτες μας την πεποίθηση ότι το κόμμα των Δημοκρατών είναι ένα κόμμα που αξίζει να μας εκπροσωπεί στη Βουλή, με δυναμισμό, με υπευθυνότητα, με μετριοπάθεια, με σοβαρότητα.

Πιστεύετε ότι οι Δημοκράτες θα αντέξουν στον «πειρασμό» της πεπατημένης «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» ή θα δούμε ένα νέο μοντέλο αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον έχει δείξει στις κατά καιρούς τοποθετήσεις του ο πρόεδρός σας;

Σαφέστατα και θα αντέξουμε και αυτό ακριβώς είναι που ερχόμαστε για να αλλάξουμε στα πολιτικά δεδομένα. Θέλουμε να σπάσουμε την αναχρονιστική πρακτική της αντιπολίτευσης «με το στανιό» όπως τη χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Θέλουμε να δώσουμε στην αντιπολίτευση την αξία που της πρέπει. Γιατί ο ρόλος της αντιπολίτευσης σε μια Δημοκρατία είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της κυβέρνησης. Είναι τα μάτια και τα αυτιά του λαού. Είναι το σπουδαιότερο προπύργιο θεσμικού ελέγχου της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση οφείλει να είναι ουσιαστική και να αντιμετωπίζει πρωτίστως η ίδια σοβαρά τον εαυτό της. Αλλά, δυστυχώς, τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης αναλώνονται σε άναρθρες κραυγές και φτηνές μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οι Δημοκράτες ασκούμε και θα συνεχίσουμε να ασκούμε παραγωγική αντιπολίτευση. Δεν μας αφορά ποιος λέει κάτι, αλλά το περιεχόμενο αυτού που λέει. Λέμε βροντερά «όχι» σε οτιδήποτε δεν ευνοεί την πατρίδα και ακομπλεξάριστα «ναι» σε οτιδήποτε πιστεύουμε σωστό, τονίζοντας τα επιμέρους λάθη. Αυτό σημαίνει υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει προαγωγή και προάσπιση της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει πραγματική αγάπη για τον τόπο σου. Αυτό είμαστε και αυτό υποσχόμαστε να παραμείνουμε οι Δημοκράτες.

* Εκπρόσωπος Τύπου Δημοκρατών