Κάποια τα είπε ευθέως, άλλα τα υπονόησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πάντως επεφύλασσε από τις Βρυξέλλες στοχευμένα μηνύματα προς το εσωτερικό ακροατήριο. Στη λήξη του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων για το ευρωπακέτο 1,8 τρίο, ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι στον κόσμο της εργασίας, έδειξε προς το πολιτικό σύστημα τον δρόμο της συναίνεσης για ένα εθνικό πλάνο «μεταμόρφωσης» της χώρας, δεσμεύτηκε να μην ξοδέψει ως ανέμελος νεόπλουτος, παρέπεμψε στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ για το δημοσιονομικό σχέδιο σε βάθος τριετίας.

Και εμμέσως, με τη φράση «έχουμε τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε», σηματοδότησε το… ξημέρωμα της «επόμενης μέρας» για το Μαξίμου, που ετοιμάζεται να κλείσει εσωτερικές εκκρεμότητες, δρομολογώντας άμεσα (και) πολιτικές εξελίξεις. Ακριβώς δύο εβδομάδες πριν άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδεχόταν ότι η κυβέρνησή του θα κριθεί και από τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας απαραίτητες τις «μεγάλες αλλαγές με ταχύτητα».

Ηδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη δημιουργία ειδικής task force – ενδεχομένως νέου υπουργείου ή έστω νέας δομής στο υπουργείο Οικονομικών ή Ανάπτυξης – που θα κληθεί να συντονίζει και να υλοποιεί το πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει γρήγορες κινήσεις για την εκπόνηση του σχεδίου ανασυγκρότησης με συγκεκριμένες δράσεις στην τριετία 2021 – 2023, με στόχο να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου (έναν μήνα νωρίτερα θα υπάρχει και το οριστικό σχέδιο της επιτροπής υπό τον Χριστόφορο Πισ- σαρίδη). Ενόσω τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι είναι ειλημμένη από τον Μητσοτάκη η απόφαση να κάνει στο αμέσως επόμενο διάστημα και όχι τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου τις προαναγγελθείσες «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα. Με άλλα λόγια, έχοντας πλέον την ευρωπαϊκή συμφωνία στα χέρια του και το ενδιάμεσο πόρισμα Πισσαρίδη αναμένεται να προχωρήσει σε αναδιατάξεις προσώπων και δομών «ειδικού σκοπού», ώστε η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη στο σύνολό της για τις προσπάθειες «επανεκκίνησης» στο δύσκολο φθινόπωρο.

Το πιθανότερο είναι ότι ένας αναπληρωτής υπουργός θα βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και την ευρύτερη task force για τη διαχείριση του ευρωπακέτου, σε συνεννόηση με τα υπουργεία. Ως εξαιρετικά πιθανή εμφανίζεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η αναβάθμιση του υφυπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη (αν και δεν αναμένεται να είναι ο μοναδικός που θα αναλάβει επιπλέον αρμοδιότητες) ενώ σε κάθε περίπτωση παραμένει το πρωθυπουργικό δόγμα «σχεδιασμός από πάνω προς τα κάτω». Εξού και προεξοφλείται ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα «τρέχουν» – τόσο στην εκπόνηση όσο και στην υλοποίηση – ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η τριάδα των κρίσεων στο Μαξίμου, Γιώργος Γεραπετρίτης, Ακης Σκέρτσος και Γρηγόρης Δημητριάδης. Εξάλλου, συνολικά ο επικείμενος ανασχηματισμός θα έχει οικονομικο-τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, προκειμένου οι νέες δομές και τα πρόσωπα να «κουμπώνουν» στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου και στην αξιοποίηση του «αναπτυξιακού σχεδίου», επεκτεινόμενος σε υφυπουργούς ή και γενικούς γραμματείς.

Της Ελένης Ευαγγελοδήμου από Τα Νέα