Κάθε δυνατή προσπάθεια για συμβιβασμό ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με θέμα το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε πως θα καταβάλει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Οι διαφωνίες σε βασικά σημεία στους κόλπους της ΕΕ παραμένουν, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής εντός του Ιουλίου, όπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε  πάντως ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ενώ ο Ισπανός ηγέτης από την πλευρά του έκανε λόγο για «ιστορική αποστολή» της ΕΕ και ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις εντός Ιουλίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος  παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την πρόταση που τους έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις που πρέπει να συγκεραστούν, παραδέχθηκε η καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια πηγαίνει στις Βρυξέλλες «με σημαντικό απόθεμα προθυμίας για συμβιβασμό».

Ο Πέδρο Σάντσεθ, που ελπίζει από την πλευρά του  να λάβει γενναία οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, είπε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος  επισήμανε ότι εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα χρειαστεί δεύτερη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα. «Ο Ιούλιος πρέπει να είναι ο μήνας των αποφάσεων. Η Ισπανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει», είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ και πρόσθεσε ότι «εάν αναβάλουμε εκ νέου την συμφωνία, θα αναβάλουμε επίσης την ανάκαμψη και, αν αναβάλουμε την ανάκαμψη, η κρίση θα γίνει ακόμη πιο βαριά».

Σύμφωνα με το MEGA, ο Βορράς επιμένει σε περισσότερα δάνεια από επιχορηγήσεις και σε αυστηρούς όρους ενώ ο Νότος ζητά επιχορηγήσεις και πιο χαλαρούς όρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ολλανδία μιλά συνεχώς για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και για το συνταξιοδοτικό.

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι ποιος θα ελέγχει την πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν τα κράτη προκειμένου να πάρουν τα χρήματα. Τα χρήματα πάντως προς τα κράτη μέλη αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.