Η δουλειά του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου είναι μεθοδική και αποδίδει. Η είδηση ήταν παντού, όσον αφορά τον πληθωρισμό: «Προκύπτει μεσοσταθμική μείωση του κόστους για το νοικοκυριό μεγαλύτερη του 5%». Η μάχη συνεχίζεται και το 5% δεν είναι λίγο, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 1,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πληθωρισμός τροφίμων την περίοδο Ιουνίου 2024 - Ιουλίου 2024 ανήλθε στο 2,22% (χωρίς την επίδραση του ελαιολάδου στο -0,04%). Μάλιστα, σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων, οι τιμές έπεσαν πολύ: στη ζάχαρη: -18,9%, στα νωπά φρούτα -9,1%, στο αλεύρι -9,0%, στα σπορέλαια -8,5%, στο γάλα εβαπορέ -8,5%, στα κατεψυγμένα θαλασσινά -6,7% και στις πατάτες -6,1%. Επίσης, στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο περιλαμβάνονται εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή τους, ενώ ενισχύθηκαν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των 13 Περιφερειών.

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία λοιπόν κι ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπαράσσεται, παράγοντας μάλιστα άφθονο υλικό για τις επιθεωρήσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προνοεί για την προστασία του εισοδήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων. Και ο πληθωρισμός ο οποίος πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα υποχωρεί διαρκώς.

Προ διημέρου, δε, ξεκίνησε το «καλάθι του μαθητή» (έως τις 15 Οκτωβρίου) και όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, στέλνοντας μήνυμα προς τις επιχειρήσεις, «πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους και οι τιμές να είναι καλύτερες από πέρυσι». Η απάντηση των επιχειρηματιών μέσω του επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Κώστα Γεράρδου, ήταν ενθαρρυντική: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ελαφρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό εν όψει της φετινής σχολικής χρονιάς».

Από τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου, στο υπουργείο Ανάπτυξης και υπό την ηγεσία του Τάκη Θεοδωρικάκου έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Σε σύσκεψη προ ημερών στη Θεσσαλονίκη παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Γκιουλέκα, της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Μάνη-Παπαδημητρίου, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος από την Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, της διοίκησης της ΕΤΒΑ και εκπροσώπων επιχειρήσεων, ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «η αποφασιστική στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας αποτελεί βάση και στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Ανάπτυξης γιατί είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα της ανάπτυξης, αλλά και την ίδια την ασφάλεια της χώρας. Για αυτό ενισχύουμε με ένα οργανωμένο πρόγραμμα τις υποδομές που φιλοξενούν τις επιχειρήσεις στα βιομηχανικά πάρκα. Εδώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Ελλάδας, καθιστώντας την πόλη πρωτεύουσα της βιομηχανίας μας και πρωτοπόρο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της βιομηχανίας σε ολόκληρη τη χώρα. Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιούμε ένα έργο 15,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα έργα αυτά αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών του Βιομηχανικού Πάρκου. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής της κυβέρνησής μας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά με πράξεις».

Πρωταγωνιστικός ρόλος

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε: α. στη ΒΙΠΕ Σίνδου, που είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και όπου υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις με πόρους του υπουργείου Ανάπτυξης, β. στην αξιοποίηση του στρατοπέδου Γκόνου που διαμορφώνεται σε σύγχρονο κέντρο επιχειρηματικότητας, γ. στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς ThessIntec, μεταξύ άλλων.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε επίσης πως «η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην πραγματικότητα η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και μιας πιο ισχυρής βιομηχανίας για την Ελλάδα».

Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται σε κυβέρνηση των έργων, έχοντας μάλιστα στρέψει εδώ και καιρό την προσοχή της στη Βόρεια Ελλάδα. Παρά τις πολλές φορές δυσμενείς συνθήκες, η δημιουργία υποδομών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Η Θεσσαλονίκη, σε λίγα χρόνια από τώρα, όλα δείχνουν πως θα είναι μια διαφορετική πόλη. Και σε αυτό, θα έχουν συμβάλει «γαλάζιοι» υπουργοί οι οποίοι εργάζονται σκληρά και αθόρυβα, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος.