Κατά την εκλογή του Θοδωρή Ρουσόπουλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απουσίαζαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και μέλη της Συνέλευσης, Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας.

Η απουσία όμως ήταν δικαιολογημένη καθώς ο μεν Παπανδρέου βρισκόταν στην Πολωνία σε προγραμματισμένο συνέδριο ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε έναν τραυματισμό στους προσαγωγούς και έμεινε στην Αθήνα.

Και οι δύο όμως με τους οποίους ο νέος πρόεδρος έχει καλή σχέση επικοινώνησαν τηλεφωνικώς εκφράζοντάς του τη στήριξή τους και συγχαίροντάς τον για την εκλογή του στο υψηλό αξίωμα όπως γράφει το «θεωρείο» της Καθημερινής.

Με την εκλογή πάντως του Θοδωρή Ρουσόπουλου το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα καθώς ήδη από το 2021 μία Ελληνίδα έχει εκλεγεί γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πρόκειται για τη Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, μια υπάλληλο καριέρας που έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται γενική γραμματέας στην 72χρονη ιστορία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.