Η αλλαγή στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στο Κίνημα Αλλαγής έστρεψε τα μάτια στο εσωκομματικό πεδίο, φέρνοντας και τις αντίστοιχες αντιδράσεις. Αυτή τη φορά, όμως, σε αντίθεση με όσα είχαν συμβεί σε άλλες περιπτώσεις, όπως με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η αντικατάσταση του Ανδρέα Λοβέρδου συνοδεύτηκε (και για παραταξιακούς λόγους) από χαμηλούς τόνους, που κρατήθηκαν εξίσου από όλες τις πλευρές.

Η μια πλευρά επιμένει πως η αντικατάσταση του Λοβέρδου έγινε γιατί «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πρέπει θεσμικά να δρα αντ’ αυτού», και αυτό δεν μπορούσε να συμβαίνει από τη στιγμή που οι δύο πλευρές είχαν διαφορές στη στρατηγική και από τη στιγμή που ο Λοβέρδος σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως δεν υπήρξαν και φωνές που επέκριναν τη Γεννηματά.

Ο ίδιος ο Λοβέρδος δεν ήταν μια από αυτές. Ο πρώην υπουργός διέψευσε ότι εκνευρίστηκε μετά την ανακοίνωση της αντικατάστασής του από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής και τόνισε πως «θέλει να δει την παράταξη να υπερδιπλασιάζεται». Παρόμοιοι χαμηλοί τόνοι κρατήθηκαν και από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε μια προσπάθεια να μην εξελιχθεί η συζήτηση για την αλλαγή σε πηγή εσωστρέφειας – «ο φαύλος κύκλος της εσωστρέφειας πρέπει κάποια στιγμή να κλείσει» και «οι συνθήκες που οδήγησαν στην αντικατάσταση του Λοβέρδου δεν βοηθούν την κατάσταση», ανέφερε η Χαρά Κεφαλίδου (Θέμα fim). Πιο ηχηρές ήταν οι επικρίσεις της Εύας Καϊλή , η οποία τόνισε (Action24) πως «η απόφαση της Φώφης Γεννηματά ήταν δικαίωμά της, αλλά ακατανόητη» και πως «έπρεπε να στηριχθεί ο αγώνας που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος τόσα χρόνια και μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ να τον έχει διαρκώς στοχοποιημένο». Από τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως δεν σταμάτησαν ποτέ να στηρίζουν τον Λοβέρδο στην υπόθεση Novartis, όταν η πολιτική στήριξη ήταν απαραίτητη.

Καθόλου περίεργες δεν είναι, επίσης, οι πληροφορίες που θέλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα εσωκομματικά τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό γιατί η διαρκής πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τη Χαριλάου Τρικούπη, που εσχάτως εξελίχθηκε στη συζήτηση περί προοδευτικής διακυβέρνησης, είχε αναφορές στα «βαρίδια» που κρατούν τον χώρο «ουρά της ΝΔ».

Θα μπορούσε η αλλαγή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου να είναι ένα σήμα προς την Κουμουνδούρου; Από το Κίνημα Αλλαγής διευκρινίζουν πως κανένα τέτοιο θέμα δεν τίθεται, μιας και η ηγεσία «εγγυάται την αυτονομία του χώρου». Λένε, δε, πως και άλλες φορές στο παρελθόν θεωρήθηκε πως η Γεννηματά προσεγγίζει την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι όμως που δεν επαληθεύτηκε στην πράξη, με απανωτά «όχι» στα συριζαϊκά προσκλητήρια. Αν η Γεννηματά ήθελε να δώσει ένα πολιτικό σήμα, αυτό κυρίως αφορά τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους – και τους αναποφάσιστους προοδευτικούς πολίτες, που έχουν αντιδεξιά χαρακτηριστικά, ψάχνουν μια σοβαρή εναλλακτική στην κυβέρνηση και δεν τη βρίσκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε και στην παρέμβαση που έκανε χθες η Γεννηματά για το ΑΣΕΠ στη Βουλή, όπου προσπάθησε να προσεγγίσει και τους πιο προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν ΝΔ για «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ»: «Θέλει περίσσιο θράσος για να παρουσιαστεί η παράταξη της ΝΔ, με τέτοιο “πολιτικό βιογραφικό”, ως “αναμορφωτής” αυτής της μεταρρύθμισης», ανέφερε η Γεννηματά. «Αυτά που παρουσιάζετε ως δήθεν μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικά κατεδαφίσεις», εξήγησε, αναφερόμενη στον ρόλο που θα παίζουν οι συνεντεύξεις από εδώ και πέρα στις προσλήψεις, «δήθεν τεστ δεξιοτήτων, ορθοφωνίας ή γυμναστικής» και την «αδικαιολόγητη αύξηση των μελών του ΑΣΕΠ» με στόχο «τον έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής». «Μεταρρύθμιση δεν είναι η παραβίαση κάθε κανόνα καλής νομοθέτησης, (…) ο αυταρχισμός, η αλαζονεία (…), το πρωθυπουργικό κράτος. (…) Φοβάστε τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε, ενδεικτικό του ύφους που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα απέναντι στην κυβέρνηση.

Με αναφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο, εξάλλου, ξεκίνησε την πρώτη τοποθέτησή του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Διαδέχομαι ένα σημαντικό στέλεχος, που με την πολύχρονη παρουσία του στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της παράταξης, επιτέλεσε σημαντικό έργο. Εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά, ανεξάρτητα από συμφωνίες ή διαφωνίες που πάντα υπάρχουν σε μια δημοκρατική παράταξη», ανέφερε.

της Μυρτως Λιαλιούτη από Τα Νέα