Μια νέα μέρα για την άμυνα της χώρας ξημέρωσε. Ο ερχομός των 6 Rafale –αναμένονται ακόμα 6 μέσα στον χρόνο- αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδος, προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία η οποία έχει κλιμακώσει τις τελευταίες μέρες τις παραβιάσεις με τη χρήση όμως μη επανδρωμένων σκαφών.

Επιπλέον, τα νέα πολεμικά αεροσκάφη αυξάνουν τη δυνατότητα της ΠΑ να επιχειρεί σε μεγαλύτερο εύρος και να απειλεί τα τουρκικά μαχητικά εξ αποστάσεως προτού καν γίνουν αντιληπτά από την αεροπορία της γείτονος. Τα Rafale θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τα F-16 που αναβαθμίζονται σε Viper αλλά και στη μελλοντική πιθανότητα πρόκτησης F-35. Η επιχειρησιακή ανησυχία που έχει καταλάβει την Αγκυρα αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία στάθμευσης καταριανών Rafale στο έδαφος της προκειμένου να μελετήσει τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου αεροσκάφους.

Τα δύο Rafale είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι μονοθέσια. Θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα και από αύριο θα είναι έτοιμα για επιχειρήσεις.

Έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η πρόσκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Τα πλεονεκτήματα
Το πρώτο και σημαντικό πλεονέκτημα που αποκτάει η Πολεμική Αεροπορία είναι ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτουν τέτοιο αεροσκάφος. Θα τους πάρει πάρα, μα πάρα πολύ χρόνο μέχρι να αντιληφθούν και στην πράξη τις δυνατότητές του. Τα Rafale έχουν μεγαλύτερη δύναμη κρούσης σε σύγκριση με τα F-16.

Διαθέτουν, όπως έγραψαν τις προάλλες τα “Νέα”, σημαντικά «ατού», όπως ο πύραυλος Meteor, όπλο αέρος αέρος με τη μεγαλύτερη εμβέλεια, που προσεγγίζει τα 100 χλμ., στρατηγικούς πυραύλους πολύ μακράς εμβέλειας που ήδη διαθέτει η Ελλάδα, όπως οι πύραυλοι SCALP-ΕG (δύο ανά μαχητικό) και οι αντιπλοϊκοί AM-39 Exocet. Εχουν το σύστημα BVR (Beyond Visual Range) που προσφέρει δυνατότητα να εντοπίζουν και να χτυπούν αεροσκάφη σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να έχουν οπτική επαφή. Δεν χρειάζεται δηλαδή να εμπλακούν σε κλειστές αερομαχίες. Ακόμη, φέρουν το περίφημο σύστημα Link16 που τους επιτρέπει τη συνεργασία με τον υπάρχοντα στόλο (και με τα F-16).

Στην Τανάγρα ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Τανάγρα όπου και –εν είδει κίνησης αναγνώρισης της υπηρεσίας προς την πατρίδα– θα ανακοινώσει, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, την κατάργηση των κρατήσεων στο επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν χειριστές της Π.Α. και στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Στην τελετή θα παρευρίσκονται, φυσικά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξεχωριστή ημέρα θα είναι αυτή για τον αρχηγό ΓΕΑ, Γιώργο Μπλιούμη, ο οποίος τις επόμενες ημέρες συμπληρώνει την προβλεπόμενη τριετία σε αυτή τη θέση και θα αποστρατευθεί.