Ανασχηματισμός «υφυπουργών» ή ανασχηματισμός «ανάκαμψης της οικονομίας» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των επικείμενων μικρών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, που καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως είναι πλέον θέμα ημερών. Το πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να γίνουν λίγες αλλά στοχευμένες αλλαγές που θα σηματοδοτούν την επόμενη μέρα η οποία έχει αναπόφευκτα σε πρώτο πλάνο την ανασύνταξη της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μετά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας.
Την φύση των αλλαγών είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την τελευταία φορά που αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό -στις 7 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ- κάνοντας τότε λόγο για «αναδιανομή αρμοδιοτήτων» και «αναδιατάξεις δομών». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα δημιουργηθεί κάποιο νέο υπουργείο και θα υπάρξουν αρκετοί νέοι υφυπουργοί. Ο βασικότερος, άλλωστε, στόχος των επικείμενων αλλαγών είναι να διορθωθούν αδυναμίες και η χώρα να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση της σωστής απορρόφησης των χρημάτων σε σωστές δομές και δραστηριότητες που θα «πιάσουν τόπο» σε βάθος χρόνου, αναδιαρθρώνοντας το μοντέλο της χώρας.
Η νέα δομή αναμένεται να δημιουργηθεί είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε στο Οικονομίας, όπου κάποιος νέος αναπληρωτής υπουργός θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου. Ένα από τα ονόματα που ακούγονται για αυτή τη θέση είναι του Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος έχει την τεχνική και πολιτική επάρκεια να διαχειριστεί κάτι τέτοιο και παράλληλα είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός.
Από εκεί και πέρα, ο νέος υπουργός, αρμόδιος για αυτό το πακέτο ανάκαμψης, θα λειτουργεί εντός μιας ευρύτερης ομάδας. Τούτο κρίνεται απαραίτητο καθώς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν πολλά υπουργεία, που είναι αυτονόητο πως θα συμμετέχουν σε συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και τους βασικούς συνεργάτες του, Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο και Αλέξη Πατέλη. Κατά τα λοιπά, στο πλάνο των αλλαγών δεν υπάρχει πλέον το σπάσιμο υπουργείων, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν στην «Καθημερινή» πως δεν είναι της παρούσης κινήσεις «που αντί να λύσουν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα».
Αυτό που θα συμβεί σε τουλάχιστον δύο υπουργεία είναι η «αναδιανομή αρμοδιοτήτων». Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αναβαθμιστεί η σημερινή γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, σε υφυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα Ενέργειας. Αντίστοιχα μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση, σημερινού υφυπουργού Ανάπτυξης, σε αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανικής Πολιτικής που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αξίζει να επισημανθεί πως το θέμα της αναβάθμισης της βιομηχανίας θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες ακόμα πιο επιτακτικό, από τη στιγμή που η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός, είναι άγνωστο πότε και εάν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Η στόχευση εξάλλου προς τη βιομηχανία περιγράφεται σαφώς και στο σχέδιο Πισσαρίδη, που κάνει ακόμα πιο βέβαιη τη δημιουργία νέας σχετικής δομής.
Στη λογική της μη διάσπασης των υπουργείων, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα παραμείνει ως έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Στη θέση υφυπουργού μπορεί να προαχθεί και η σημερινή γ.γ. Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, καθώς εκτός των άλλων ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς ενίσχυση του γυναικείου φύλου στην κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για την γ.γ. Εργασίας Άννα Στρατινάκη. Κατά τα λοιπά αναμένονται αρκετές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών με τους κ. Φραγκογιάννη, Ζαβό και Αυγενάκη να είναι ανάμεσα στους υπό αναχώρηση.
Σε επίπεδο υπουργών οι κ. Θεοχάρης και Βρούτσης είναι αυτοί που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για αντικατάσταση, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις. Οι βασικοί, πάντως, υπουργοί θα παραμείνουν κατά κύριο λόγο στις θέσεις τους. Όπως το έθεσε πηγή της «Καθημερινής», ο επικείμενος ανασχηματισμός λόγω της φύσης του, δηλαδή ένας ανασχηματισμός με κυρίως οικονομικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, δεν προσφέρεται για εκτεταμένη αξιοποίηση των βουλευτών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως λίγοι βουλευτές θα δεχθούν τηλεφώνημα ώστε να μπουν στην κυβέρνηση. Ένας εξ αυτών ίσως είναι ο Τάσος Χατζηβασιλείου, που και ως γραμματέας Διεθνών Σχέσεων έχει αναπτύξει πολύ στενή σχέση με τον πρωθυπουργό. Κατά τα λοιπά, δεν αποκλείεται στοχευμένη αξιοποίηση στελεχών από τη Θεσσαλονίκη, αν και το κριτήριο των αλλαγών δεν θα είναι γεωγραφικό. Αλλαγές αναμένονται και στον επικοινωνιακό τομέα.
Είναι δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέλει να δώσει και νέα «εικόνα» στην κυβέρνηση αντικαθιστώντας τον Στέλιο Πέτσα, που θα μετακινηθεί πιθανόν σε παραγωγικό υπουργείο. Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση αυτή είναι του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπηλιού Λιβανού και του βουλευτή Επικρατείας Χρήστου Ταραντίλη. Εδώ πάντως θεωρείται πιθανή μία διάσπαση, καθώς σήμερα το υπουργείο Τύπου υπάγεται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάτι που έχει δημιουργήσει δυσλειτουργίες.
Στο φουλ οι μηχανές μετά τις διακοπές
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε, όπως προαναφέρθηκε, πως ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει ακόμα και το επόμενα 24ωρα. Διαφορετικό σενάριο που εξεταζόταν στο Μαξίμου τις προηγούμενες μέρες ήταν οι «διορθωτικές κινήσεις» να γίνουν αρχές Αυγούστου. Και οι δύο ημερομηνίες πάντως έχουν κοινό χαρακτηριστικό πως αποτελούν «νεκρό χρόνο», όπως είχε πει πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Γεραπετρίτης ότι θα γίνει ο ανασχηματισμός.
Αντίθετα το σενάριο των αλλαγών στα τέλη Αυγούστου, που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι, δηλαδή λίγο πριν από τη ΔΕΘ, χάνει διαρκώς έδαφος τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θέλει να βάλει στο φουλ τις κυβερνητικές μηχανές, έχοντας «καθαρό πεδίο» και έτοιμο το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα έχει περάσει τον μήνα που θα έχει προηγηθεί, την περίοδο προσαρμογής στα νέα πόστα.
Του Σταύρου Παπαντωνίου από την Καθημερινή της Κυριακής