Πώς η αξιωματική αντιπολίτευση ορέγεται αφενός να δημιουργήσει κλίμα πολιτικής αστάθειας και αφετέρου, αν τα καταφέρει, να επανέλθει από το… παράθυρο στη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

«Η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά», ομολογούσε κυνικά η Εφη Αχτσιόγλου, θέση που προφανώς ασπάζεται και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες του, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αποτέλεσε η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η θέσπιση της απλής αναλογικής. Ενός συστήματος που αποτελεί ουσιαστικά μια «νάρκη», αφού για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης απαιτείται ο συνασπισμός τουλάχιστον δύο (πιθανότατα και περισσότερων) κομμάτων.

Με άλλα λόγια, ο Τσίπρας καθιερώνοντας την απλή αναλογική οδηγεί τη χώρα σε μια «περιπέτεια» που ενδεχομένως να κοστίσει ακριβά. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, που ουδόλως ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της χώρας, όπως τονίζουν «γαλάζιες» κοινοβουλευτικές πηγές, αποτελεί μια «ευκαιρία» να δημιουργήσει συνθήκες μη κανονικότητας και πολιτικής αστάθειας!

Οι λεονταρισμοί Πολάκη από τη Βουλή («επαναφέρετε το μπόνους να βγάλουμε αυτοδυναμία με 34%») αποδεικνύουν την «αφόρητη υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πράξη επιθυμεί να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στην Κουμουνδούρου από την πρώτη στιγμή γνώριζαν ότι η δημιουργία συνασπισμού ικανού και σταθερού για να κυβερνήσει τη χώρα ήταν κάτι δύσκολο, γνώριζαν όμως ότι δύσκολα μετά τη μνημονιακή πολιτική τους θα κέρδιζαν τις εκλογές.

 

Κλίμα τοξικότητας

Συνεπώς, με βάση τις αναλύσεις «γαλάζιων» στελεχών, επέβαλαν ένα εκλογικό σύστημα που θα δημιουργήσει πολιτική αναταραχή, υπόγειες διεργασίες και κλίμα τοξικότητας στη χώρα. Η μερική επαναφορά του μπόνους από τη Νέα Δημοκρατία προφανώς δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας, αλλά –ως φαίνεται– αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επιθυμούν την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Και μπορεί ο Παύλος Πολάκης να κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η παραμονή στην απλή αναλογική. «Αλλος είναι ο παράγων αστάθειας, κ. Τσίπρα: η απλή αναλογική την οποία ψηφίσατε. Αυτός είναι ο παράγων αστάθειας. Αυτή είναι η βόμβα την οποία τοποθετήσατε στα θεμέλια, ναι. Ναι, βεβαίως, είναι παράγων αστάθειας», τόνιζε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούνιο από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας με σιγουριά: «Οταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά».

 

Ζήτησε συστράτευση

Απαντώντας υποκριτικά ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής, από την πρώτη κάλπη, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς πρωθυπουργό τον ίδιο!

Εν ολίγοις, η συνολική προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε αφενός να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας και να τις εκμεταλλευθεί, να στριμώξει το τρίτο κόμμα (που έχει πάντα ρόλο ρυθμιστή σε τέτοιες περιπτώσεις) και αφετέρου αν μπορέσει να επανέλθει από το παράθυρο στην εξουσία!

 

Μ. Χαρακόπουλος: Απαραίτητο το μπόνους των 50 εδρών

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε στο «m» την ακόλουθη δήλωση: «Ο εκλογικός νόμος μαζί με την αποτύπωση της λαϊκής βούλησης θα πρέπει να δίνει κυβερνησιμότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη θητεία του, βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές, μας άφησε ως “νάρκη” την απλή αναλογική. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το κλιμακωτό μπόνους, είχε στόχο, υπό προϋποθέσεις, αν δεν υπήρχε αυτοδυναμία, τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Ωστόσο, στο τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και με την αλαζονική συμπεριφορά του αρχηγού του τρίτου κόμματος, που εκ προοιμίου αρνείται στον αρχηγό του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός, όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, επιβάλλεται η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου. Στον κυκεώνα των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι πολιτική αστάθεια. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ισχυρή κυβέρνηση που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να επανεξεταστεί η επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε να είναι ευχερέστερη η επίτευξη αυτοδυναμίας».