Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει την Περιφέρεια Πελοποννήσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Αιτία η στάση του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο οποίος μέχρι το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου δεν ξεκαθάριζε αν θα θέσει είναι εκ νέου υποψήφιος προκαλώντας δυσφορία στην Πειραιώς. Αποτέλεσμα της στάσης του κ. Νίκα ήταν η Νέα Δημοκρατία να χρίσει υποψήφιο της για τη συγκεκριμένη περιφέρεια τον Δημήτρη Πτωχό ο οποίος έχει τη στήριξη τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα πάει στην Καλαμάτα για να τον στηρίξει, όσο και του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. 

Ωστόσο η στάση του κ. Νίκα δημιούργησε καταστάσεις που θυμίζουν Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2014, όταν το χρίσμα πήρε ο Γιάννης Ιωαννίδης και τις εκλογές κέρδισε ως «αντάρτης» ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Και αυτό γιατί στην εκλογική διαδικασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναμένεται να εμπλακεί και ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης που είχε εκλεγεί και αυτός με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα θα αλλάξει τις ισορροπίες. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ της Πελοποννήσου καθώς και όλοι οι πρόεδροι των τοπικών επιτροπών του κόμματος. Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η στήριξη του Δημήτρη Πτωχού προκειμένου να μην χάσει τις εκλογές εξαιτίας εμφύλιας διαμάχης στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας.

Εκεί αποφασίστηκε να ξεκινήσουν περιοδείες τα στελέχη του κόμματος στην Πελοπόννησο ενώ ήδη το πρώτο κλιμάκιο βρίσκεται εκεί με επικεφαλής τον βουλευτή και έμπειρο αυτοδιοικητικό Διονύση Χατζηδάκη με στόχο να γίνουν οι επαφές για την κατάρτιση του συνδυασμού του κ. Πτωχού και βέβαια να καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις.