Μια πορεία, ένα ψήφισμα και ένας πολύ συγκεκριμένος προορισμός. Κι όμως, στην ανάρτηση των «Νέων» για την κινητοποίηση των ένστολων στη Θεσσαλονίκη, η διαδρομή παρουσιάζεται εντελώς διαφορετικά.
Η πορεία των ένστολων
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και στρατιωτικοί, μετά τη συγκέντρωσή τους στον Λευκό Πύργο, κατευθύνθηκαν προς το μνημείο του ήρωα αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Εκεί πραγματοποιήθηκε σεμνή τελετή και παραδόθηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας των ένστολων στον συντονιστή του πρωθυπουργού.
Στην ανάρτηση των «Νέων», ωστόσο, αναφέρεται ότι οι συγκεντρωμένοι «προχώρησαν σε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης». Μια αναφορά που, εφόσον τα γεγονότα εξελίχθηκαν όπως τα περιγράφουν οι συμμετέχοντες, αλλοιώνει ένα ουσιώδες μέρος της κινητοποίησης.
Το δημοσιογραφικό ζήτημα
Και εδώ βρίσκεται το δημοσιογραφικό ζήτημα. Το μνημείο του Γιώργου Λυγγερίδη και η παράδοση του ψηφίσματος εκεί δεν αποτελούν μια ασήμαντη λεπτομέρεια που μπορεί να χαθεί στη σύνταξη μιας ανάρτησης.
Αποτελούν γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό για τα Σώματα Ασφαλείας και συνδέονται άμεσα με το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα της κινητοποίησης.
Η ελεύθερη δημοσιογραφία προϋποθέτει, πρώτα απ’ όλα, σωστή δημοσιογραφία και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ. Και όταν δημοσιεύεται μια λανθασμένη πληροφορία, υπάρχει ένας παλιός και δοκιμασμένος κανόνας: διορθώνεται.