Στο μεταναστευτικό και τα «αγκάθια» του αναφέρθηκαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μάνος Λογοθέτης, γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτoύντων Ασύλου, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, επικεφαλής Συνηγορίας «Solidarity Now» και ο Κωνσταντίνος Λίτσας, αντιδήμαρχος Μαλακάσας.
Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτoύντων Ασύλου έδωσε διευκρινίσεις για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί ως προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας και οι οποίοι πλέον -σύμφωνα με το τελευταίο νομοθέτημα της κυβέρνησης- θα πρέπει μετά την αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες να βγουν στην κοινωνία.
Ο Μάνος Λογοθέτης τόνισε πως «όταν κάποιος αναγνωριστεί ως πρόσφυγας αποδίδεται στην ελληνική κοινωνία όπου παραμένει για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια μέχρι να ανανεωθεί η άδειά του». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη 10.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Τόνισε πως η υποχρέωση εξόδου από τις δομές είχε ανασταλεί λόγω του κορωνοϊού. Ημερομηνία ορόσημο είναι η 1η Ιουνίου μετά την οποία «οι πρόσφυγες υποχρεούνται να αρχίσουν να βγαίνουν από τις δομές φιλοξενίας και ευελπιστούμε αυτό να γίνει με τον πιο γρήγορο ρυθμό».
Ο Μάνος Λογοθέτης αναγνώρισε τις δυσκολίες που θα υπάρχουν – ιδίως ως προς την ομιλία της γλώσσας και την εύρεση κατοικίας-, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ήλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που στηρίζει τους ανθρώπους αυτούς μετά την αποχώρήσή τους από τις δομές – με επιδοτήσεις ενοικίου, μαθήματα ελληνικών και επαγγελματική κατάρτιση.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένες δυσλειτουργίες του προγράμματος «Εστία», κυρίως σε ό,τι αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις κοινότητες γύρω από τις δομές φιλοξενίας μίλησε ο αντιδήμαρχος Μαλακάσας Κωνσταντίνος Λίτσας, ο οποίος είπε ότι «η Μαλακάσα εκπέμπει “SOS”» και αναρωτήθηκε πώς θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να βγουν στην κοινωνία και πού θα βρουν δουλειές.
Κατήγγειλε δε περιστατικά ξυλοδαρμών στην πλατεία της Μαλακάσας και κλοπές, ενώ μίλησε για τον φόβο «ανεξέλεγκτων καταστάσεων». «Είμαστε αλληλέγγυοι και τους καλοδεχτήκαμε, αλλά ο αριθμός είναι τεράστιος» είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι η Μαλακάσα είναι μια περιοχή μόλις 500 κατοίκων.
Οι νέοι διοικητές στις δομές φιλοξενίας
Στην εκπομπή παρουσιάστηκε εξάλλου, η «ακτινογραφία» των προσόντων των νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας.
Όπως σχολίασε ο Μάνος Λογοθέτης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπαίνουν διοικητές στις δομές που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και «έτσι το κράτος αποκτά τον έλεγχο».
Για το ίδιο θέμα πάντως, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης σχολίασε ότι τοποθετήθηκαν κάποιοι διοικητές «απολύτως ακατάλληλοι» για την συγκεκριμένη δουλειά, αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση του Πύργου.
Στο μεταξύ παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα επανεμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού σε πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή.
«Η καραντίνα στο ξενοδοχείο φιλοξενίας τηρήθηκε μέχρι τις 21 Μαϊου, αλλά από τις 22 Μαϊου και μετά οι μετανάστες και πρόσφυγες κυκλοφορούσαν για πέντε μέρες χωρίς κανένα περιορισμό. Τώρα μάθαμε ότι υπάρχουν τρία νέα κρούσματα στο σύνολο των 120 δειγμάτων», είπε.
Την εικόνα από την Λέσβο σχετικά με την αιματηρή συμπλοκή προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έδωσε τέλος ο Γιάννης Σινάνης από το «lesvosnews.gr», ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν συνεχώς νέα περιστατικά μεταξύ αλλοδαπών.