Τα μέτρα για την στήριξη της αγοράς μέχρι τον Αύγουστο (vid)

20
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεταξύ των μέτρων για την στήριξη της αγοράς είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και τα δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Για τα τελευταία έχουν ήδη δοθεί 5,5, δισ. και αναμένονται άλλα 800 εκατομ. για εκκρεμείς αιτήσεις. Ακόμα, είναι η μείωση προκαταβολής φόρου, οι δόσεις της εφορίας, η δυνατότητα αναστολών στις τουριστικές επιχειρήσεις και τις μεταφορές, αλλά και το πρόγραμμα «Συν-εργασία» με την επέκταση της επιδότησης κατά 60% των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι επίσης η μείωση ενοικίων στην εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές και ο μειωμένος ΦΠΑ κατά 13% σε μεταφορές, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά.

Τα χρέη που συσσωρεύθηκαν λόγω κορωνοϊού αφορούν τις παγωμένες οφειλές οι οποίες θα ρυθμίζονται με 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο. Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές το διάστημα Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Όλα τα παραπάνω σχολίασε στο MEGA η φοροτεχνικός, Σάντρα Γεράγγελου υποστηρίζοντας πως ακόμα δεν υπάρχει πίεση γιατί οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες δεν έχουν μπει ακόμα στη διαδικασία να πληρώσουν. Θα κληθούν από Αύγουστο και μετά, οπότε και θα προστεθούν και οι φόροι εισοδήματος, αλλά και το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Η μείωση της προκαταβολής δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στις φορολογικές δηλώσεις. Μέχρι τις 31 Ιουλίου που είναι και η πρώτη δόση, θα έχει ενσωματωθεί η μείωση της προκαταβολής. Επίσης δεν έχει ενσωματωθεί η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις, αλλά και η έκπτωση του 2% για κάποιον που θα επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Υποστήριξε ακόμα, πως η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι αναγκαία, καθώς είναι αδύνατον να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις μέσα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί.

Πηγή:Mega

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr