Παράταση για άλλους δύο μήνες θα λάβουν τα δύο βασικά μέτρα στήριξης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που θίγονται από την κορωνο-κρίση.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε στο Capital.gr ότι ο μηχανισμός “Συν-Εργασία” θα συνεχίσει να ισχύει έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021, ενώ η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τις κλειστές και πληττόμενες – ανοιχτές επιχειρήσεις θα συνεχίσει να ισχύει και τον Ιανουάριο και πιθανότατα και τον Φεβρουάριο του 2021.

Έτσι θα παραμείνει και στο α’ δίμηνο του ερχόμενου έτους ανοιχτή η “ομπρέλα” όχι μόνο στήριξης των μισθών και των εισφορών των πληττόμενων εργαζομένων, αλλά και των θέσεων απασχόλησης. Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, κάτω από την “ομπρέλα” αυτή βρίσκονται αυτή τη στιγμή 750.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή πάνω από το 1/3 του συνόλου.

“Συν-Εργασία”
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του μηχανισμού “Συν-Εργασία”, στον οποίο έχουν ενταχθεί πάνω από 40.000 εργαζόμενοι, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Το Υπ. Εργασίας έχει, όμως, αποφασίσει την παράταση του για το επόμενο δίμηνο, δηλαδή αυτό του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021. Έτσι ο εν λόγω μηχανισμός οδεύει στους 9 μήνες ισχύος.

Πέρα από την παράταση αυτή έχει αποφασίσει να βάλει ανώτατο πλαφόν στις μικτές ονομαστικές αποδοχές των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό αυτό. Το πλαφόν αυτό θα ανέλθει στα 6.500 ευρώ μηνιαίως. Όποιος εργαζόμενος αμείβεται με πάνω από 6.500 ευρώ, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό αυτό. Έτσι εμμέσως μπαίνει πλαφόν και στο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης την οποία μπορεί να λάβει από το κράτος. Δεδομένου ότι η εν λόγω ενίσχυση ανέρχεται στο 60% της μείωσης (έως 50%) επί της καθαρής αμοιβής του “συν-εργαζόμενου”, το πλαφόν στην ενίσχυση θα μπει στα 1.675 ευρώ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα αλλάξει η περίοδος κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος όποιας επιχείρησης θέλει να ενταχθεί στη “Συν-Εργασία”, αλλά ούτε και χρονικό ορόσημο της πρόσληψης του “συν-εργαζόμενου”. Έτσι, μία επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στη “Συν-Εργασία” εφόσον είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο Μαρτίου -Αυγούστου 2020, ενώ στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσληφθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως για όσο διάστημα μία επιχείρηση είναι ενταγμένη στη “Συν-Εργασία” δεν μπορεί να απολύσει κανένα εργαζόμενό της.

Αναστολές συμβάσεων
Παράλληλα, έχει ήδη αποφασισθεί η παράταση για 11ο μήνα των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Έτσι η σχετική δυνατότητα θα ισχύσει (πέραν του τρέχοντος μηνός, όπου “τρέχουν” οι δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου και αναμένεται να φτάσουν τις 710.000) και τον Ιανουάριο του 2021. Υποχρεωτικές για όλους τους εργαζομένους τους θα είναι οι αναστολές για όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, ενώ προαιρετικές για μέρος ή όλο το προσωπικό τους θα είναι για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές.

Οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση έως 534 ευρώ, ενώ το κράτος θα καλύψει το σύνολο των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών) υπολογισμένες επί του ονομαστικού μισθού.

Παράδειγμα
Αν μία επιχείρηση βγάλει σε αναστολή ένα εργαζόμενο της από την 1η έως και την 31η Ιανουαρίου 2021, αυτός θα λάβει αποζημίωση 534 ευρώ, ενώ αν τον βγάλει για τις 1-15 Ιανουαρίου, θα λάβει αποζημίωση 267 ευρώ.

Όποια επιχείρηση βγάλει σε αναστολή εργαζόμενο της, απαγορεύεται να απολύσει τον ίδιο ή άλλο κατά τη διάρκεια ισχύος της αναστολή. Μετά τη λήξη της, είναι υποχρεωμένη, για διάστημα ίδιο με εκείνο που ίσχυσε η αναστολή, να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και με τις ίδιες συμβάσεις. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να απολύσει έναν εργαζόμενο, υπό τον όρο ότι θα προσλάβει ένα άλλο με τον ίδιο τύπο σύμβασης.

Παράδειγμα
Έστω επιχείρηση βγάλει σε αναστολή εργαζόμενο τον Ιανουάριο του 2021. Δεν μπορεί να τον απολύσει κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Δεν μπορεί, επίσης, στο ίδιο διάστημα, να απολύσει κανένα άλλο εργαζόμενό της. Μπορεί, όμως, να απολύσει όποιον εργαζόμενό της θέλει (είτε βγήκε σε αναστολή τον Ιανουάριο, είτε όχι) από την 1η Φεβρουαρίου, υπό τον όρο ότι θα προσλάβει ένα άλλο με τον ίδιο τύπο σύμβαση. Με άλλα λόγια, αν απολύσει έναν εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, θα πρέπει να προσλάβει ένα άλλο και πάλι με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και για το 2021 το πρόγραμμα 6μηνης επιδότησης του 100% των εισφορών για πρόσληψη ανέργων.

Σ’ αυτό, μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες επιχειρήσεις, πληττόμενες και μη, ζημιογόνες και μη. Για όσο διάστημα είναι ενταγμένες πρέπει κατά μέσο όρο να διατηρήσουν το ίδιο πλήθος εργαζομένων που είχαν κατά τη 18η Σεπτεμβρίου 2020. Επίσης, όσους εργαζομένους εντάξουν στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών, μπορούν να τους βγάλουν σε αναστολή μόνο στην περίπτωση που κλείσουν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους. Δεν μπορούν, δηλαδή, να τους βγάλουν σε αναστολή, αν παραμείνουν ανοιχτές, ακόμα και αν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Εξάλλου, δεν μπορούν να εντάξουν τους επιδοτούμενους εργαζομένους στον μηχανισμό “Συν-Εργασία”.

Πηγή: capital.gr