Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια και η ανεργία.

«Εμάς, όπως βλέπετε, δεν μας αφορά καθόλου τη γίνεται στην αντιπολίτευση. Οσο αυτοί θα προσπαθούν να λύνουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, εμείς θα κατεβάζουμε το κεφάλι και με σεμνότητα θα εργαζόμαστε να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη», τόνισε απευθυνόμενους σε πολίτες στην Κερατέα και στην κυριακάτικη, καθιερωμένη πλέον, ανάρτησή του με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου πρόταξε τα ζήτημα της ακρίβειας και της απασχόλησης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής», σημείωσε ότι έχουν ενταχθεί 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες (φρέσκο γάλα, απορρυπαντικά, μαρμελάδες, ζάχαρη, δημητριακά, γιαούρτι, αλλαντικά, ρύζι) και πως προστίθενται συνεχώς νέα. «Στόχος μας είναι οι κωδικοί να φτάσουν τους 1.000 και πιστεύω θα τον πετύχουμε, καθώς πάνω από 50 εταιρείες έσπευσαν να ανταποκριθούν επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Παράλληλα, επεκτείνουμε μέχρι το τέλος του 2023 το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το "Καλάθι του Νοικοκυριού"», υπογράμμισε.

Στο πεδίο της απασχόλησης ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν μείωση της ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ετών και αναφέρθηκε σε όσα γίνονται για να βελτιωθούν οι σχετικοί δείκτες και στις ηλικίες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. «Με ένα νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ δημιουργούμε τώρα 21.500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών και ανέργους άνω των 67 έως 74 ετών που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, και θα επιχορηγείται το 75% του μισθού και ασφαλιστικών εισφορών έως τα 750 ευρώ μηνιαίως. Γιατί θέλουμε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μην αφήνουμε κανέναν πίσω!», τόνισε.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο Youth Pass, στην αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στα εγκαίνια της σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, στους νέους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στην αρωγή στους πλημμυροπαθείς και στο πρόγραμμα ελέγχου των δημοσίων
υποδομών στη χώρα.

Προχωρούν οι αποζημιώσεις

«Οι αποζημιώσεις –που είναι για όλους ακατάσχετες– θα δοθούν και σε όσους δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ. Οι πρώτες προκαταβολές για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου 16,5 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν ήδη στους λογαριασμούς 2.035 κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων», σημείωσε, ενώ είπε πως αθροιστικά μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 100 εκατ. ευρώ σε 26.925 αιτούντες από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός

Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός αύριο θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, δίνοντας συνέχεια στις ιδιαίτερα σημαντικές επαφές που κάνει έχοντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις σοβαρές διεθνείς εξελίξεις.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται θέματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και ζητήματα που αφορούν την πολιτική ασφάλειας, ενώ οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο θα βρεθούν οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στο δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Καγκελαρία στη γερμανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για σειρά διαβουλεύσεων «Στρατηγικής Ατζέντας» σε μικρότερες ομάδες ηγετών των κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Χόφμαν ανακοίνωσε ότι στο δείπνο θα λάβει μέρος και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος ωστόσο δεν θα είναι ο οικοδεσπότης, αλλά «απλώς διαθέτει την Καγκελαρία» στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προσκεκλημένοι είναι ακόμη οι ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου και της Λιθουανίας. Αντίστοιχες συναντήσεις θα ακολουθήσουν στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη και το Ζάγκρεμπ με θέμα το σχεδιασμό του «κοινού μέλλοντος» των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά το Βερολίνο στον προγραμματισμό του πρωθυπουργού είναι να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και στο Λονδίνο, πιθανότατα στις 26 και 27 Νοεμβρίου, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.