«Η ιστορία έχει αρχίσει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει για τη συμφωνία των Πρεσπών» δήλωνε τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην απονομή του πρώτου βραβείου για την καλύτερη διπλωματική εργασία, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος “Ενέργεια” του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά . Η απόφαση του πρωτοδικείου Φλώρινας που αναγνωρίζει το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας», απόρροια της συμφωνίας που ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε, επιβεβαιώνουν το «κατόρθωμα» του τότε πρωθυπουργού. Όπως και οι πανηγυρισμοί Ζάεφ, Ντιμιτρόφ.
Η ΜΚΟ που έχει στο καταστατικό της στόχο την προώθηση της «μακεδονικής γλώσσας» είναι πλέον αναγνωρισμένο σωματείο και μπορεί να προωθήσει:
1 Τη διδασκαλία της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας σε πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού ιστότοπου.
2 Την υποστήριξη της εισαγωγής της μακεδονικής πρότυπης γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
3 την υποστήριξη της ίδρυσης παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τοπικών καθηγητών της Μακεδονικής γλώσσας, καθώς και του προγράμματος σπουδών και του διδακτικού υλικού.
Σημειώνεται πως η ως εξέλιξη ανοίγει και την όρεξη στους θιασώτες της προσπάθειας να εγερθεί θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Κάτι που δεν είναι καινούριο.
Το πρωτοδικείο δεν μπορούσε να μην εγκρίνει το σωματείο. Η συμφωνία των Πρεσπών που ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε αναφέρει ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική». Έτσι «οι καρποί της συμφωνίας των Πρεσπών» για τους οποίους έκανε λόγο ο Ζόραν Ζάεφ σε μια θριαμβευτικού τύπου ανάρτησή του μετά την έγκριση της λειτουργίας του σωματείου κάνουν την εμφάνισή τους.
Έρχονται δέ να επιβεβαιώσουν αυτό για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει πριν την έγκριση της Συμφωνάς των Πρεσπών από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσους προσέτρεξαν σε αυτή την πλευρά να στηρίξουν την τότε κυβέρνηση. Δηλαδή ότι η συμφωνία άπαξ και κυρωθεί δεν μπορεί να ακυρωθεί μονομερώς, αλλά και ότι είναι μια κακή συμφωνίας με αρνητικές συνέπειες ως προς την εφαρμογή της.
Η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπερασπίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Πέλλα έχει ήδη αποτελέσματα. Μόνο που είναι μονομερή και συνδέονται με άλλους είδους προσπάθειες. Το γεγονός δε ότι η συμφωνία προβλέπει πως η γλώσσα είναι σλαβικής προέλευσης κανέναν δεν απασχολεί. Και σίγουρα όχι αυτούς που νόμιμα πλέον θα αναλάβουν να προωθήσουν την «μακεδονική» όπως είναι η ονομασία της γλώσσα.