Η ένταση ανεβαίνει ανησυχητικά στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας καθώς οι Χούθι πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο και την ελευθερία της ναυσιπλοίας και προκαλώντας ανησυχία για νέες κλιμακώσεις. Στις 1227UTC το πλήρωμα του υπό σημαία Παλάου πλοίου γενικού φορτίου VERBENA, ουκρανικής ιδιοκτησίας και πολωνικής εκμετάλλευσης, εκκενώθηκε και εγκατέλειψε το πλοίο. Το πλοίο είχε αρχικά στοχοποιηθεί και χτυπηθεί δύο φορές από πυραυλική επίθεση στις 13-06-24 127 ν.μ. νοτιοανατολικά του Άντεν, Υεμένη.

Οι Χούθι ανέφεραν τώρα ότι το πλοίο βυθίστηκε

Η ιρανική φρεγάτα IRIN Jamaran βρισκόταν σε απόσταση οκτώ ναυτικών μιλίων από το M/V Verbena και δεν ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου. Ξεχωριστά, το υπό σημαία Λιβερίας πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου TUTOR, της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Evalend Shipping Co S.A., το οποίο είχε αρχικά στοχοποιηθεί και χτυπηθεί στις 12-06-24 75 ν.μ. νοτιοδυτικά της Χοντέιντα, εκκενώθηκε πλήρως και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του στις 14-06-24, και αναφέρεται ότι βυθίζεται.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε στις 14 Ιουνίου ότι:

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) κατέστρεψαν με επιτυχία δύο μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Επιπλέον, οι δυνάμεις της USCENTCOM κατέστρεψαν με επιτυχία ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) που εκτοξεύθηκε από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Ξεχωριστά, οι δυνάμεις της USCENTCOM κατέστρεψαν με επιτυχία επτά ραντάρ των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι σε περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι στην Υεμένη.

Αυτά τα ραντάρ επιτρέπουν στους Χούθι να στοχεύουν θαλάσσια σκάφη και να θέτουν σε κίνδυνο την εμπορική ναυτιλία. Διαπιστώθηκε ότι τα συστήματα αυτά συνιστούν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, τις δυνάμεις του συνασπισμού και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή. Η ενέργεια αυτή έγινε για να προστατευθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να γίνουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και ασφαλέστερα για τις ΗΠΑ, τον συνασπισμό και τα εμπορικά πλοία.