Αυτά τα εμβληματικά μνημεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα του έθνους μας και πρέπει να επιστραφούν στο νόμιμο σπίτι τους.
Γράφει ο Φώτης Καρύδας
Το Μουσείο της Ακρόπολης γιόρτασε χθες τα 13α γενέθλιά του. Με αυτήν την αφορμή, Βρετανοί βουλευτές πραγματοποίησαν ακτιβιστική δράση στο Βρετανικό Μουσείο, ζητώντας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το ελληνικό αίτημα επιστροφής και επανένωσης των μαρμάρων, αίτημα οικουμενικό και πάντοτε επίκαιρο, βρίσκει διαρκώς όλο και περισσότερους υποστηρικτές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα εμβληματικά αυτά μνημεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα του έθνους μας και πρέπει να επιστραφούν στο νόμιμο σπίτι τους. Το γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι αυθύπαρκτα έργα τέχνης. Δημιουργήθηκαν ως αρχιτεκτονικά και συμβολικά μέρη του ναού της Αθηνάς, που χτίστηκε τον 5ο αι. π.Χ., στο απόγειο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Σάμι Τσακραμπάρτι, μέλους της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα». Για πρώτη φορά άλλωστε, έπειτα από 37 χρόνια συνεχών συστάσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO προς τη Βρετανία, πάρθηκε απόφαση που –πέραν του νόμιμου, ορθού και ηθικού χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος– αναγνωρίζει και τον διακρατικό/διακυβερνητικό χαρακτήρα του.
Με αυτό το όπλο στα χέρια του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το ζήτημα των γλυπτών βασικό σημείο συζήτησης στις πρώτες συνομιλίες που είχε ως πρωθυπουργός με τον Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Νοέμβριο στην Downing Street.
Τι σημαίνουν άραγε τα Γλυπτά του Παρθενώνα για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό; Σημαίνουν τα πάντα. Αποτελούν την εθνική μας υπερηφάνεια. Ενα σύμβολο αισθητικής και καλλιτεχνικής τελειότητας που σηματοδοτεί το ένδοξο παρελθόν μας αλλά και τα όνειρά μας για ένα λαμπρό μέλλον. Αποτελούν με κάποιον τρόπο την ψυχή της πατρίδας μας. Μια χώρας που έχει περάσει τόσο πολλά και έχει καταφέρει να στέκεται όρθια και υπερήφανη μέσα στους αιώνες της ιστορίας.
Ηρθε λοιπόν η ώρα να αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία και έτσι να λάμψει και πάλι το ελληνικό φως πάνω στα γλυπτά του Παρθενώνα. Οσο γρηγορότερα γίνει η επανένωσή τους τόσο το καλύτερο για την ανθρωπότητα.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”