ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ότι η οικονομική κρίση έχει κτυπήσει από καιρό την πόρτα της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Ότι έχει ανοιχτό το πουγκί της πολλά χρόνια τώρα για να πληρώνει τα εξοπλιστικά της σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ Ρωσία και άλλους προμηθευτές που δεν γνωρίζουμε. Τουλάχιστον φανερά. Φαίνεται να είναι παντελώς αδιάφορα στον Ερντογάν και την κυβέρνηση του την ίδια ώρα που οι διαμαρτυρίες της τουρκικής αντιπολίτευσης γίνονται καθημερινά πιο έντονες με τον λαό της γείτονος να “χορταίνει” με τις αμέτρητες τονωτικές ενέσεις του Ερντογάν στους λόγους και τις απειλές σε κάθε κατεύθυνση. Κυρίως εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Χωρίς να ξεφεύγουν από το… δίκαννο του όλοι οι αρχηγοί των κρατών της ανατολικής Μεσογείου με τους όποιους έχει ανοίξει πόλεμο. Όχι μόνο νεύρων. Αλλά γιατί δεν του αναγνωρίζουν τις αυτοκρατορικές προσπάθειες του εκπορθητή…

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα “Τουρκία” βρίσκεται σε κάθε περίπτωση στην ημερήσια διάταξη.

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στα Συμβούλια και τις Συνόδους κορυφής. Ιδιαίτερα τους τελευταίους έξι μήνες καθώς η τουρκική πολιτική γίνεται περισσότερο απαιτητική και εχθρική με απειλητικές διαθέσεις εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου.

Για τις στρατιωτικές της ενέργειες και σε συρράξεις που βρίσκονται σχεδόν παντού Τούρκοι στρατιώτες. Η μισθοφόροι στα βάθη της Αφρικής.

Κανείς στο διάστημα αυτό δεν αναρωτήθηκε πού βρίσκονται τόσα χρήματα. Πώς από την μια πλευρά η τουρκική λίρα να βυθίζεται καθημερινά έναντι δολαρίου και Εύρω και από την άλλη να δαπανά τεράστιους πόρους σε εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες.

Αυτά τα γνωρίζει μόνο ο Σουλτάνος και οι τράπεζες.

Οι συνεισφορές όμως είναι πολλές. Είτε ως δανεισμοί, είτε ως εμπορικές συναλλαγές.

Από τις πολλές πηγές υπάρχουν όμως και οι επιδοτήσεις από τα κράτη που τους ηγέτες τους απειλεί ό Ερντογάν!

Η Τουρκία λαμβάνει  χρήματα πολλαπλώς και χωρίς να προσκρούει σε εμπόδια. Η καθυστερήσεις στις καταβολές από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

“Συνέταιρος” η Τουρκία στις χρηματοδοτήσεις!

Πριν από ένα χρόνο στα συμπεράσματα του οικονομικού απολογισμού των υπό ένταξη στην ΕΕ κρατών η Τουρκία όχι μόνον έχει εισπράξει σημαντικά ποσά από την ΕΕ αλλά και το συγκλονιστικότερο “θα λάβει και έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό 2021-2027 ο οποίος βρίσκεται αυτή την ώρα για την τελική ψήφιση στο Κοινοβούλιο αφού τον Ιούλιο είχε εγκριθεί στη σύνοδο από τους αρχηγούς των 27”!

Στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Oliver Varhely για τις σχέσεις γειτονίας και την διεύρυνση, η Τουρκία περιλήφθηκε στον νέο Οργανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΙΡΑ).

Είναι για τις υποψήφιες χώρες που χρησιμοποιείται για έργα και προγράμματα διαθέτοντας συνολικά το ποσό των 14.5 δισεκατομμυρίων για τον μηχανισμό!

Για μία περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων ΕΕ και Τουρκίας είχαν διακοπεί και το 2016 ο Ερντογάν άλλαξε γνώμη και η Τουρκία επανήλθε στα προγράμματα με επιδοτήσεις και ποσά και από τον νέο Οργανισμό (ΙΡΑ). Πού λαμβάνει ανελλιπώς.

Ένας αναλυτικός πίνακας της ΕΕ αναφέρεται στα ποσά που έχουν δοθεί στην υπό ένταξη Τουρκία.

Πρωτίστως όμως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τα ποσά των συναλλαγών Τουρκίας και χωρών των 27 που φθάνουν στα 69.7 δισεκατ. Ευρώ σε εξαγωγές και 68.2 δις εύρω σε εισαγωγές.

Στην Τουρκία το 2018 οι επενδύσεις από χώρες της ΕΕ έφθασαν τα 70 δις ευρώ!

Σημαντικά ποσά στην περίοδο της κρίσης

Στην διάρκεια της κρίσης με Ελλάδα Κύπρο Ιταλία με αφορμή το μεταναστευτικό, στην γείτονα χώρα  δόθηκαν 6 (εξι) δις εύρω. Με υποχρέωση η προέλευση να αφορά κυρίως μετανάστες από την Συρία.

Άλλα 485 εκατ. εύρω δόθηκαν για διατροφή και προγράμματα εκπαίδευσης τα οποία όμως θα πρέπει να  χρησιμοποιηθούν στο διάστημα του 2021!

Στο πιο πάνω ποσό θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 3.2 δις ευρώ πού αφορούν την περίοδο 2014-2020!.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα μπήκαν στο ταμείο της Τουρκίας άλλα 479.9 εκατ. ευρώ σε προγράμματα HUDAM MADAD CBC.

Όλα αρχικά διαφορετικών ταμείων της ΕΕ.

Στην Τουρκία όμως ως ανθρωπιστική βοήθεια δόθηκαν από το ταμείο αλληλοβοηθείας επιπλέον 83 εκ. Ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην αγορά υλικού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, περίπου 40.000 τεστ.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στα αποδεικτικά στοιχεία δαπανών πού κάθε επιδοτούμενο κράτος από την ΕΕ οφείλει να αιτιολογεί, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως το Erasmus.

Την περίοδο 2004-2018 90.000 φοιτητές από την Τουρκία χρησιμοποίησαν το Erasmus μεταβαίνοντας σε χώρες τού εξωτερικού.

Στην Τουρκία την ίδια χρονική περίοδο μέσω του Erasmus πήγαν από διάφορα κράτη μέλη 30.000 φοιτητές νέες και νέοι!

Καταλήγοντας υπογραμμίζουμε ως συμπέρασμα ότι “η Τουρκία απειλεί. Φαντάζεται κυρίαρχος ενός παιγνιδιού σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά και μεμονωμένα της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί επιβίωσης σε θάλασσες και στεριά. Με πολεμικές ιαχές αλλά κυρίως χωρίς να υπολογίζει ότι υπάρχει και τέλος του παιγνιδιού όπως και στο θαυμάσιο θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.