Σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται ότι πλέει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις 70.152 μέλη του που πήγαν και ψήφισαν –σύμφωνα με την Κουμουνδούρου– και εξέλεξαν τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του νέου προέδρου του κόμματος. Τα αποτελέσματα κατέγραψαν την εικόνα των εκλογών με τους υποψηφίους να λαμβάνουν: Σωκράτης Φάμελλος 49,41%, Παύλος Πολάκης 43,51%, Νικόλας Φαραντούρης 5,09%, Απόστολος Γκλέτσος 1,99%.
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, έχοντας χάσει τα προνόμια –βάσει του κανονισμού της Βουλής– του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς πια το τρίτο κόμμα, χωρίς ουδείς να γνωρίζει αν τελικά θα μείνει έτσι η κοινοβουλευτική δύναμή του αφού οι Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές και μάλλον εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προτάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Η Ακρίτα και οι απουσίες
Ολα αυτά γίνονται την ώρα που η βουλευτής Επικρατείας Ελενα Ακρίτα εξέφρασε πριν από ώρες –ενδεικτικό του διχασμού– την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση εκλογής του Παύλου Πολάκη, αναφέροντας ότι θα παραιτηθεί από τη Βουλή, «θα παραδώσει την έδρα της και θα πάει σπίτι της», ενώ τουλάχιστον δύο βουλευτές, ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Σαρακιώτης και η Νίνα Κασιμάτη, δεν συμμετείχαν καν στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
«Εχουν γυρίσει τα χαμογέλα σε δημοκρατικούς πολίτες που θέλουν η χώρα να πάει καλυτέρα. Να στηρίξουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε μια σοβαρή πρόταση για την επόμενη μέρα», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο Παύλος Πολλάκης, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε ότι δεν θα πάει σε δεύτερο εκλογικό γύρο «για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ».
Διαφορετικές αντιλήψεις
«Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι κοινωνική και ιστορική αναγκαιότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πρωταγωνιστήσει», τόνισε ο Νικόλας Φαραντούρης, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος είδε εχθρούς που έχουν στοχοποιήσει το κόμμα, «αν και μας έχουν βάλει στο στόχαστρο αντέχουμε, χαμογελάμε και θα δημιουργήσουμε έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ. Από Δευτέρα ξεκινάει το restart του κόμματος. Χρειάζεται επιστροφή στην πολιτική, που σημαίνει ότι θα ασχοληθούμε με σοβαρά προβλήματα».
Παρά την προσπάθεια των υποψηφίων προέδρων να αλλάξουν το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά και της δημιουργίας του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και προτάγματα για μια σειρά θεμάτων της δημόσιας ζωής, που κάθε άλλο παρά προοιωνίζονται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Το τσίπουρο του Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας ψήφισε στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κάνει δηλώσεις. Αρκέστηκε απλά να πει φεύγοντας πως «τον λόγο σήμερα έχουν οι υποψήφιοι και τα μέλη του κόμματος». Μάλιστα, η εφορευτική επιτροπή στο εκλογικό τμήμα που ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του έκανε και ένα δώρο, προσφέροντάς του ένα μπουκάλι τσίπουρο από την πατρίδα του την Αρτα, ενώ κάποιοι σημείωναν πως αυτό θα μπορούσε έστω και για λίγο να τον κάνει να ξεχάσει το σύνολο των δικών του ευθυνών που οδήγησαν το κόμμα του ένα βήμα πριν από τη διάλυση.
Μάλιστα, ο ηθοποιός Τάκης Παπαματθαίου, ενεργό στέλεχος του κόμματος, με αφορμή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές, εξέφρασε την προσωπική του οργή στα social media. «Ντροπή, ντροπή, ντροπή! Μα, καλά, μυαλό κουκούτσι; Μα, καλά, δεν σ’ ενδιαφέρει η υστεροφημία σου; Εκανες μια πορεία στην πολιτική ιστορία της χώρας, για πρώτη φορά Αριστερά, ας το τελείωνες τουλάχιστον εκεί! Μια που ήρθες και μια που θα φύγεις απ’ αυτήν τη ζωή, δηλαδή».
Περασμένα «μεγαλεία»...
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εκλογική βραδιά σε τίποτα δεν θύμισε το κόμμα που είχε κάνει εκλογές για πρόεδρο πριν από 14 μήνες. Στις 18 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους είχε διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προηγούμενων εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε είχαν ψηφίσει 148.821 μέλη και είχαν λάβει: Στέφανος Κασσελάκης 44,91% (66.156 ψήφους), Εφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφους), Ευκλείδης Τσακαλώτος 8,93% (13.156 ψήφους ), Νίκος Παππάς 8,68% (12.787 ψήφους) και Στέφανος Τζουμάκας 1,3% (1.917 ψήφους).
Σαφώς και δεν μπορεί να συγκριθεί η συμμετοχή των περασμένων εκλογών με τη χθεσινή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε για πολλούς, με βάση τα όσα συνέβησαν, συνώνυμο πολιτικού... παρατράγουδου, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα το κόμμα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.