Η οργανωτική πορεία προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάϊο, συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία διακόπηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (29/1) προκειμένου οι βουλευτές-μέλη να ψηφίσουν στην ονομαστική της Βουλής.

Κατ’ αρχήν απασχόλησε το θέμα του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και το εάν η προσθήκη θα αποφασιστεί στο Συνέδριο ή σε εσωκομματικό δημοψήφισμα, νωρίτερα. Επ’ αυτού θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει πάντως και εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Αποφασίστηκε επίσης ότι στον δρόμο προς το Συνέδριο θα υπάρξουν θεματικά προσυνέδρια, σε διάφορες πόλεις της χώρας ενώ τον Φεβρουάριο θα γίνει κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Στις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το διεθνές συνέδριο αποτίμησης που έχει προαναγγελθεί. Επιπροσθέτως αποφασίστηκε ότι η εκλογή συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, ενώ στις 8 Μαρτίου θα λάβει χώρα το συνέδριο της νεολαίας. Τέλος, την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει ξανά η Πολιτική Γραμματεία και την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο.

Θέση για το… δημοψήφισμα πήρε σε συνέντευξή του στο cnn.gr ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε «έχει κατατεθεί η πρόταση να προστεθεί στον τίτλο το «Προοδευτική Συμμαχία» ή κάτι ανάλογο. Κανείς δεν αμφισβητεί το «ΣΥΡΙΖΑ». Το σκεπτικό της πρότασης είναι να αποτυπωθεί στον τίτλο η συνάντηση με τον κόσμο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και των ανένταχτων της Αριστεράς. Το λέω αυτό για τους ανένταχτους γιατί αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Επομένως, ο τίτλος είναι ένα ανοιχτό θέμα, το συνέδριο είναι το κατεξοχήν όργανο για το απαντήσει» σημειώνοντας πως «το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει να κυριαρχήσει στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες».

«Ένα ζήτημα που κατεξοχήν θα συζητηθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, δεν είναι σκόπιμο να τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα πριν το συνέδριο, προκαταλαμβάνοντας τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου. Προσυνεδριακός διάλογος σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων και σύνθεση των απόψεων. Αυτή η δυνατότητα δεν σου δίνεται στον ίδιο βαθμό σε ένα δημοψήφισμα. Αντιθέτως, θεωρώ γόνιμη την ιδέα των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για προγραμματικά ζητήματα. Τα δημοψηφίσματα αυτά θα έδιναν εξωστρεφή χαρακτήρα στη διαμόρφωση του προγράμματος. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λένε τα μέλη του κόμματος για τις εξορύξεις ή για την εισβολή των ιδιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ» ξεκαθάρισε.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η στάση του κόμματος κατά την αυριανή ψηφοφορία στην Βουλή της κύρωσης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει παρών. Ανοικτό είναι εάν θα μιλήσει στην συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας, που θα εξαρτηθεί και από το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός.