Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Μόνο γέλια προκάλεσε σε μεγάλη μερίδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη επιστολή του για το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Διάβαζαν μάλιστα και ξαναδιάβαζαν την παράγραφο που αναφερόταν στη χρεοκοπία και τους δημοκρατικούς πολίτες και τα... γαλλικά πήγαν και ήρθαν. 

Στο γνωστό καφέ του πεζοδρόμου, δίπλα στην Κουμουνδούρου, το στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διάβαζε μεγαλόφωνα το... πόνημα του Τσίπρα. «Ορθιοι, ψύχραιμοι, αποφασιστικοί, να δώσουμε τη μάχη, με πυξίδα τις αγωνιστικές παραδόσεις του προοδευτικού κόσμου και τις αξίες της Αριστεράς. Να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να πείσουμε, να ενώσουμε».
Κάπου εκεί έγινε η έκρηξη. Το ιστορικό στέλεχος με τον θεσμικό ρόλο κατά το παρελθόν εξεμάνη και δεν μπόρεσε να κρατήσει την έκρηξή του, σχολιάζοντας μεγαλόφωνα «τις αξίες της Αριστεράς με τον... Αντώναρο». 

Η χθεσινή μέρα είχε σημαντικά αλληλομαχαιρώματα μεταξύ των φατριών. Μόλις κυκλοφόρησε η αφίσα με την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος «7 βήματα για μια δίκαιη κοινωνία», στη Ρεματιά του Χαλανδρίου –τι ιδέα και αυτή για τη ρεματιά– με ομιλητές εκτός από τον πρόεδρο, τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Διονύση Τεμπονέρα, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Εφη Αχτσιόγλου, «τα μαχαίρια βγήκαν από τα θηκάρια». 

Οι γνωρίζοντες το «Βυζάντιο» του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι ο Τσίπρας παραδίδει το πνεύμα του... το πολιτικό στη νέα ηγετική ομάδα. Εδώ και μέρες οι προεδρικοί είναι σχεδόν στα κεραμίδια της Κουμουνδούρου –για την ακρίβεια στην ταράτσα– αφού βλέπουν ότι ο Τσίπρας έχει κάνει την επιλογή του για το ποιους θα αφήσει την επόμενη ημέρα στο πόδι του. 

Ολο το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον σε κομματικές συσκέψεις, οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης κ.ά. Κάποιοι από αυτούς έχουν μετρημένες εμφανίσεις και στην τηλεόραση. 

Δεν ήταν λίγοι χθες μετά την ανακοίνωση των ομιλητών στη Ρεματιά που συνειδητοποίησαν ότι ο Τσίπρας, εκτός από την επιλογή του για την επόμενη μέρα, υπογείως έχει αποφασίσει να πριμοδοτήσει τον επόμενο στη θέση του, ελέγχοντας τις εξελίξεις.
Οπως έχει δείξει όμως η πορεία αυτής της Αριστεράς τύπου ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν αν ο Αλέξης Τσίπρας εμμείνει στην απόφασή του. Κάνοντας πράξη μια ακόμα φορά το «οι δικοί μας είναι δικοί μας, ας κάνουμε παιχνίδι με τους άλλους», φιλοδοξεί για την υστεροφημία του να έχει ρόλο την επόμενη ημέρα στα τεκταινόμενα του συγκεκριμένου κόμματος. 

Για τον «ιδιαίτερο» χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον φαίνεται ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού σε καμία περίπτωση η αριστερή αντιπολίτευση δεν πρόκειται να του συγχωρήσει ότι διέλυσε την προοπτική αριστερής διακυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, αλλά και η προεδρική ομάδα –που μάλλον τώρα πια θα αλλάξει και όνομα– δεν είναι διατεθειμένη να είναι ουραγός των εξελίξεων «πίσω από τη μειοψηφούσα εσωκομματική φράξια όπως λένε». 

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας στη ρεματιά επανέλαβε «ότι θέλει κράτος για τον πολίτη και όχι κράτος-λάφυρο. Στις εκλογές αντιπαρατίθενται, είπε, το πρόγραμμα της ΝΔ που (σ.σ.: υπερψηφίστηκε με είκοσι μονάδες διαφορά στις 25 Μαΐου) και το οποίο –όπως είπε– προβλέπει κερδοσκοπία παντού. 

Από την άλλη, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει άρρηκτα την ανάπτυξη με την προστασία, την ασφάλεια και την ευημερία για όλους, και είναι –είπε ο Αλέξης Τσίπρας– η μόνη απάντηση δημοκρατίας, δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής. Οι όποιες αναφορές έγιναν για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται στην αριθμητική του κόμματος, μια πολύ ιδιαίτερη αριθμητική για τους ανθρώπους της οικονομίας και της αγοράς. 

Υπάρχει και ένα άλλο γεγονός που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε φωτιά στον «αχυρώνα». Το γεγονός ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να βάλει πλάτη στον Ξανθό στο Ρέθυμνο και όχι στον Πολάκη, έρχεται να επιβεβαιώσει την ολοένα και πιο εντεινόμενη παραφιλολογία, όσον αφορά το οριστικό «διαζύγιο» που έχει επέλθει ανάμεσά τους. 

Από την Κουμουνδούρου άφησαν να διαρρεύσει ότι η επιλογή του συγκεκριμένου νομού συνδέεται με την πρόθεση του Τσίπρα να συμβάλει στην προσπάθεια του δημοφιλούς πρώην βουλευτή του, Ανδρέα Ξανθού, να κερδίσει την έδρα στο Ρέθυμνο. Αναμένεται μετά από αυτό η απάντηση του «τεράστιου πολιτικού κεφαλαίου» που ακούει στο όνομα Πολάκης...