Στόχος της Τουρκίας είναι να τινάξει στον αέρα τις διερευνητικές συνομιλίες, τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Εξήγησε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να συνομιλήσει για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ και επιθυμεί να ανοίξει την θεματολογία και νιώθει παγιδευμένη στην λογική της Ελλάδας σχετικά με τις διερευνητικές.
«Θεωρώ ότι ο Ερντογάν έκανε ένα λάθος τις 35 μέρες. Στο σκάκι όταν παίζεις δεν βλέπεις μόνο τις επόμενες δύο κινήσεις, πρέπει να βλέπεις μακριά. Ο Ερντογάν σκέφτηκε δύο πράγματα: πως ή η Ελλάδα θα είναι ψοφοδεής και θα φύγει από την περιοχή ή η Ελλάδα θα προχψωρήσει στη μοιραία κίνηση, στην πρώτη κίνηση και θα δημιουργήσει θερμό επεισόδιο».
Η επιλογή της Αθήνας να μην προχωρήσει σε διεθνές επεισόδιο αλλά και η κίνησή της να στείλει στην περιοχή όλο τον ελληνικό στόλο και όχι απλά ένα σκάφος να παρατηρεί από μακριά έφερε σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν, τόνισε ο καθηγητής.
«Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν ο οποίος αμφιταλαντεύτηκε ως προς το τι θα κάνει και έγινε πλέον ευάλωτος σε διπλωματικές πιέσεις. Στο τέλος της ημέρας παγιδεύτηκε στη λογική των διερευνητικών συνομιλιών ήταν το μόνο σχήμα που υπήρχε πάνω στο τραπέζι», τόνισε ο κ. Συρίγος.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις μεγάλων παικτών όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι οι μεν αμερικανοί στέλνουν μήνυμα στον Ερντογάν να μην κάνει πολεμικό επεισόδιο πριν τις προεδρικές εκλογές και οι δε Γερμανοί είναι σαστισμένοι γιατί δεν περίμεναν τέτοια συμπεριφορά από την Τουρκία.
«Είναι και η νοοτροπία τους (των Γερμανών) τέτοια που θεωρούν ότι τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται. Δεν έχουν όμως καταλήξει να βρεθούν απέναντι στην Άγκυρα ακόμη», τόνισε ο καθηγητής.
Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ενώ οι Αμερικανοί έκαναν ένα βήμα και ματαίωσαν την πώληση των F-35 λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία, η Γερμανία δεν έχει πάρει κανένα ουσιώδες μέτρο εναντίον της Άγκυρας όπως θα ήταν για παράδειγμα η αναστολή της πώλησης υποβρυχίων στην Τουρκία.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου, ο καθηγητής τόνισε ότι ενώ υπάρχει ένα καθολικό κλίμα κατά της Τουρκίας, οι ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα.
«Λένε κάποιες χώρες, -όχι η πλειοψηφία πλέον, ας περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβριο να δούμε που θα το πάει η Τουρκία. Να πω κι ένα φόβο μου. Αν σε δέκα ημέρες τελειώσει η Navtex, πολλές χώρες, πιστεύω και η Γερμανία, θα έρθουν και θα μας πουν “ωραία έφυγε το Ορούτς Ρέις από την περιοχή – να πάτε σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία».