«Η εξέλιξη όλη δείχνει πώς παίζουν οι μεγάλοι παίκτες σε τέτοιες περιπτώσεις. Το θεωρώ εξαιρετικό μάθημα διεθνούς προβολής ισχύος» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διεθνολόγος, υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος σε σχέση με την ρωσο-ουκρανική κρίση και τις διακυμάνσεις που έχουν μεσολαβήσει.
Ξεδιπλώνοντας το ιστορικό της έντασης από την αρχή, ο κ. Συρίγος επεσήμανε πως οι Ρώσοι οι οποίοι όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία δεν είχαν στα χέρια τους κάποιο ισχυρό διπλωματικό χαρτί. Άρχισαν λοιπόν να μεταφέρουν στρατεύματα δίπλα στα σύνορα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν, με αποτέλεσμα την αυτόματη δημιουργία ενός διπλωματικού ερείσματος. «Αν τραβήξουν τα στρατεύματα ή μέρος τους από την περιοχή, αυτομάτως έχουν κάνει μια υποχώρηση, εκεί που δεν είχαν τίποτα. Στόχος τους είναι να επαναδιαπραγματευτούν με την Αμερική τα όρια της Ρωσίας, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, ενώ υπάρχει και ο παράγων ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.
Το κύριο χαρακτηριστικό σε έναν πόλεμο, σημείωσε, είναι ο αιφνιδιασμός. «Ένας πόλεμος δεν προαναγγέλλεται, ούτε τι ώρα θα γίνει, ούτε μαζεύεις στρατεύματα και τα δείχνεις στους άλλους, αυτά τα κάνεις αν θέλεις να δημιουργήσεις διπλωματικό έρεισμα. Περνούν οι μέρες και η δύση θεωρεί ότι έχει εξοπλιστεί αρκετά στην περιοχή πλέον και απαντά με έναν αντίστοιχο τρόπο, η Ρωσία θα επιτεθεί την τάδε μέρα και ώρα. Το πρόβλημα που δημιουργείται σε αυτό το φαινομενικά παράλογο στοιχείο, είναι ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει. Ή θα επιτεθεί εκείνη την ώρα ή όχι, οπότε κάνει μπλόφα. Και η Ρωσία τραβάει ή εμφανίζεται να τραβάει μερικά στρατεύματά της. Η απόσυρση των στρατευμάτων είναι στην απαίτηση ή θα μου επιτεθείς ή θα κάνεις κάτι, αλλιώς το να κάθεσαι εκεί δείχνει ότι δεν έχεις σοβαρότητα. Η Ρωσία αφήνει να εννοηθεί ότι αποσύρει μερικά στρατεύματά της, άρα ανοίγει το παράθυρο για διπλωματική διαπραγμάτευση και η Ρωσία φτάνει σε ένα σημείο πλέον όπου αμφισβητείται αν έχει αποσύρει ή όχι. Εκεί που ετοιμαζόταν να επιτεθεί τώρα το ερώτημα είναι αν έχει αποσύρει τα στρατεύματα που ισχυρίζεται» είπε ο κ. Συρίγος, περιγράφοντας το ντόμινο των εξελίξεων.
Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι μικρή η πιθανότητα σύγκρουσης, ο κ. Συρίγος «θα στοιχημάτιζε υπέρ της διπλωματικής επίλυσης» είπε χαρακτηριστικά. «Τα κρίσιμα στοιχεία είναι τι γίνεται με την περιφέρεια της Ρωσίας, εάν δηλαδή είναι αποδεκτό ότι ορισμένες χώρες δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, που είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο αλλά εντός της λογικής της ισχύος των μεγάλων δυνάμεων. Το δεύτερο είναι αν θα υπάρξει κάποια Συμφωνία ασφαλείας όπως αυτή που υπονόησε η Αμερική και η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει, το τρίτο είναι τι θα γίνει με τις περιοχές που ελέγχονται από τους ρωσόφωνους αντάρτες, που ενδιαφέρει την Ουκρανία». Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων ήδη τρέχουν, δηλαδή εκτινάχθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου ακόμα περισσότερο, σημείωσε ο υφυπουργός.