Αυξάνεται καθημερινά η διεθνή συνεργασία και η έναρξη των διπλωματικών συζητήσεων με τη Συρία. Μετά την επανέναρξη λειτουργίας της τουρκικής πρεσβείας ύστερα από 12 χρόνια, και το Κατάρ έστειλε σήμερα διπλωματική αποστολή στη Δαμασκό.
Η αντιπροσωπεία του Κατάρ συνάντησε αξιωματούχους της μεταβατικής κυβέρνησης, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να ανοίξει και πάλι η πρεσβεία, η οποία είναι κλειστή από τον Ιούλιο του 2011. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάτζεντ αλ-Ανσάρι δήλωσε «την πλήρη δέσμευση της Ντόχας στην υποστήριξη του αδελφού συριακού λαού».
Στη Δαμασκό γαλλική διπλωματική αποστολή
Παράλληλα, γαλλική διπλωματική αποστολή θα μεταβεί την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στη Δαμασκό της Συρίας για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο France Inter.
Ο στόχος των τεσσάρων διπλωματών που θα ταξιδέψουν στη Συρία θα είναι να «ανακτήσουν τις θέσεις μας επί τόπου», να «δημιουργήσουν τις πρώτες επαφές» με τις νέες αρχές και να «μετρήσουν τις επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού» σε ανθρωπιστικό επίπεδο, εξήγησε. Επίσης, θα πρέπει να «επαληθεύσουν εάν οι δηλώσεις αυτής της μάλλον ενθαρρυντικής νέας αρχής που απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και η οποία κατά τα φαινόμενα δεν έχει επιδοθεί σε κακοποιήσεις, έφεραν πράγματι αποτελέσματα επί του πεδίου».
Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό μετέβη το Σάββατο στην Ακάμπα της Ιορδανίας για να συναντηθεί με Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Άραβες και Τούρκους αξιωματούχους και να συζητήσουν για τη μετάβαση στη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος εκδιώχθηκε στις 8 Δεκεμβρίου από ισλαμιστές αντάρτες.
Η συνάντηση της Άκαμπα κατέστησε δυνατή τη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες η διεθνής κοινότητα μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τη νέα ηγεσία της χώρας, κυρίως για τον «σεβασμό των μειονοτήτων», τα «ανθρώπινα δικαιώματα», «τα δικαιώματα των γυναικών» και το γεγονός ότι «καμία κακοποίηση (δεν είναι) αποδεκτή», «τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (Νταές) και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Μπαρό.
Οικονομική βοήθεια και διπλωματικές επαφές με τη Βρετανία
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «διπλωματικές επαφές» με τη συριακή ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία ηγήθηκε της αστραπιαίας επίθεσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.
Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ «παραμένει μια απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση (στη Βρετανία), αλλά μπορούμε να έχουμε διπλωματικές επαφές, επομένως έχουμε διπλωματικές επαφές όπως είναι αναμενόμενο, κυρίως για να διασφαλίσουμε τον σχηματισμό μιας "αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης" και την ασφάλεια των αποθεμάτων χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Χρησιμοποιώντας όλους τους διαύλους που διαθέτουμε, και αυτοί είναι διπλωματικοί και, φυσικά, δίαυλοι που βασίζονται σε εμπιστευτικές πληροφορίες, επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε την HTS εκεί όπου πρέπει. Είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε τον συριακό λαό καθώς χαράζει μια νέα πορεία».
Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει 50 εκατομμύρια στερλίνες (60,1 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τους «πιο ευάλωτους Σύρους» στη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, το Λονδίνο ανακοινώνει οικονομική βοήθεια 120.000 στερλινών (144.300 ευρώ) στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), προκειμένου να στηρίξει το έργο του για την εξάλειψη των χημικών όπλων στη χώρα.