«Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό μπροστά στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Τον πόνο όμως αυτών των ανθρώπων δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τον εκμεταλλευθεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια να γίνει η τραγωδία πυρήνας μικροπολιτικών παιχνιδιών για το ποιος θα κερδίσει περισσότερες ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών.

Είδαμε ακόμα και βουλευτές να "κολλάνε στον τοίχο", για εντυπωσιασμό, παιδιά που επέζησαν από το δυστύχημα και κατέθεσαν ως μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή. Παιδιά που έσωσαν άλλα παιδιά», είπε, αναφερόμενη στην στρατηγική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα.

Η κυρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε και στις κατηγορίες για το ζήτημα του «μπαζώματος» στον τόπο του δυστυχήματος. «Ονομάσανε μερικές και μερικοί "μπάζωμα" και "τσιμέντωμα" μια διαδικασία η οποία ουσιαστικά ενίσχυε την έρευνα για νεκρούς. Μια διαδικασία η οποία υλοποιήθηκε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες, όπως εκείνοι ως ειδικοί, ήξεραν τον τρόπο. Και αυτή η τυπική διαδικασία πρωταγωνιστεί σε σωρεία ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιών. Δημιουργεί εντυπώσεις και αποπροσανατολίζει τον κόσμο ακολουθώντας πιστά την ρητορική του λαϊκισμού στο βωμό της ψηφοθηρίας», σημείωσε η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενη στη Σύμβαση 717 που «ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας», η Μαρία Συρεγγέλα επισήμανε ότι «η Σύμβαση είναι ένα κομμάτι μιας ευρύτερης διαδικασίας. Και να είχε ολοκληρωθεί δεν είναι δεδομένο ότι θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα».

Για να έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές μεταφορές, πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία πλήθος εργαλεία και πάνω από όλα να τηρείται ευλαβικά ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, επέμεινε η κυρία Συρεγγέλα και επισήμανε ότι ο κανονισμός, με βάση τις καταθέσεις και τα έγγραφα, εκείνο το μοιραίο βράδυ παραβιάστηκε 7 φορές μέσα σε 5 λεπτά. 

Αναφερόμενη στο πως στέκεται το κόμμα της και η κυβέρνηση, στην έρευνα των συνθηκών και των αιτίων του δυστυχήματος, δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας μια τραγική στιγμή για την Ελλάδα. Μια στιγμή που μας συγκλόνισε όλες και όλους. Μια στιγμή που λύγισε και τον πιο σκληρό άνθρωπο. Η απόδοση της δικαιοσύνης είναι το παν και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή.

Τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους και τους δικούς τους δεν έχει κανένας και καμία δικαίωμα να τον εκμεταλλευτεί ούτε να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αν και προσπάθησαν περίτεχνα να το αποκρύψουν τα άλλα κόμματα, και εμείς ψηφίσαμε προχθές στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την αναφορά του Συλλόγου Τέμπη 2023. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο λοιπόν για εμάς τον έχει η Δικαιοσύνη. Η οποία προχωράει γρήγορα- αλλά όχι βιαστικά. Έχοντας εμπιστοσύνη σε μια -το τονίζω ξανά- ανεξάρτητη εξουσία και χωρίς να προσπαθούμε να την επηρεάσουμε, περιμένουμε τα αποτελέσματα».