Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση σε μία αποστροφή του είπε: «200 χρόνια μετά την “Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης” να γίνει η “Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης”». Η φράση είναι σημαντική, καθώς πίσω από το σύνθημα, συμπυκνώνεται όλη η κυβερνητική φιλοσοφία ενόψει της συνέχειας. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα μπαίνει σε τροχιά γενικής αντεπίθεσης, ύστερα από έναν μήνα που ήταν ο πιο δύσκολος μέχρι σήμερα της κυβερνητικής θητείας από το 2019.

Η διαφαινόμενη ύφεση της πανδημίας -ήδη από την Παρασκευή σημειώθηκαν τα πρώτα σημάδια, αν όχι αντιστροφής, σίγουρα σταθεροποίησή- οδηγεί εκ των πραγμάτων στην επόμενη φάση, που κατά τα φαινόμενα θα ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου με το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και μετά των λοιπών δραστηριοτήτων. Στο Μαξίμου όμως γνωρίζουν πως αυτό είναι μόνο η αρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ή κόπωση των πολιτών μετά τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού και οικονομικής αβεβαιότητας θα φέρει στο προσκήνιο μεγάλες προκλήσεις τους επόμενους μήνες και σε άλλα πεδία, πέραν πια της πανδημίας. Χρειάζεται συνεπώς συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα.

Την περασμένη Κυριακή η «Καθημερινή» είχε αποκαλύψει μία επιστολή του γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μπούγα προς τους βουλευτές με την οποία τους ζητούσε να βγουν μπροστά και να επικοινωνήσουν το έργο της κυβέρνησης κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Το Μαξίμου επιθυμεί να υπάρξει αρχής γενομένης από την 25η Μαρτίου, η οποία είχε τρεις θετικές ειδήσεις μέσα σε λίγες ώρες -λαμπρό εορτασμό εθνικής επετείου, καλά αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής και επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπάιντεν- μία γενικευμένη αντεπίθεση που θα συνδυαστεί με την αλλαγή σελίδας που ούτως ή άλλως θα έρθει λόγω της άνοιξης και της επανέναρξης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η οποία εικάζεται πως σταδιακά έως τον Μάιο θα επανέλθει σε μία κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου θέλει και οι βουλευτές να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι της επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου. Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, παρατηρήθηκε το αρνητικό φαινόμενο πολλοί βουλευτές να αποφεύγουν την έκθεση λόγω κακής επικαιρότητας και να μη βγαίνουν να υπερασπιστούν τα κυβερνητικό πεπραγμένα, σε μία στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπιζε φουρτούνες.

Ολοι «ετοιμοπόλεμοι»

Η επιστολή όμως «ενεργοποίησης» των βουλευτών έχει και δύο ακόμα αναγνώσεις. Η πρώτη είναι πως με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει διαψεύσει επανειλημμένα και μάλιστα μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά σενάρια, θέλει να έχει όλο το «οπλοστάσιο» της Κ.Ο. ετοιμοπόλεμο, ακόμα και για πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από το καλοκαίρι και μετά.

Αλλωστε, οι δύο ανασχηματισμοί που έχουν προηγηθεί ήταν σε μεγάλο βαθμό περισσότερο «διορθωτικές κινήσεις» και δεν εμπεριείχαν σαρωτικές αλλαγές. Η δεύτερη ανάγνωση, άμεσα σχετιζόμενη με την πρώτη, είναι πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει οι υπουργοί του να αισθάνονται πως είναι ισόβιοι και δεν κρίνονται. Η ενεργοποίηση των βουλευτών που αποτελούν πάντα την πρώτη και μεγαλύτερη δεξαμενή επιλογών για ένα κυβερνητικό σχήμα, «πιέζει» τους υπουργούς ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι και κυρίως να μη νιώθουν στο απυρόβλητο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν η νέα αυτή περίοδος που ξεκινά να συνδυαστεί και με καλύτερη επικοινωνία. Η Αριστοτελία Πελώνη, που αντικατέστησε τον Χρήστο Ταραντίλη, έχει ανταποκριθεί με επιτυχία σε πολύ δύσκολη περίοδο, ενώ στον τομέα της επικοινωνίας σηκώνουν πλέον όλο και περισσότερα βάρη τόσο ο Θοδωρής Λιβάνιος όσο και ο Άκης Σκέρτσος. Ο πρώτος ως γνωστόν έχει αναβαθμισμένο ρόλο ήδη από τον ανασχηματισμό και αποτελεί έναν γενικό «τοποτηρητή» επί πολλών θεμάτων στην επικοινωνία, ενώ δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως και ο Άκης Σκέρτσος έχει μπει δυναμικά σε αυτό το κομμάτι, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει σωστή προσωπική διαχείριση της δημοσιότητάς του, δεν εκτέθηκε υπερβολικά στα ΜΜΕ, και κρίθηκε πως στην παρούσα συγκυρία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως το επόμενο διάστημα αφενός θα πρέπει να αναδείξουν ακόμα καλύτερα τα θετικά που έχουν γίνει όλο αυτό τον καιρό και αφετέρου να δώσουν μεγάλη έμφαση εκεί όπου θα πέσει το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής: στην οικονομία και στην ανάταξή της, που αποτελεί όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μία νέα Επανάσταση. Ή αλλιώς, μια μορφή «σύγχρονου πατριωτισμού».


του Σταύρου Παπαντωνίου από την Καθημερινή