Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Χρήστου Τζανερίκου για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση ώστε να απαγορεύσει τη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.
Μετά τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη https://tomanifesto.gr/voridis-pros-tzaneriko-stis-dimokraties-nomothetei-i-voyli-kai-ochi-o-kathe-dikastis/ και τον πρώην πρόεδρο και υπουργό του ΠΑΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο https://tomanifesto.gr/venizelos-yper-voridi-stis-diadikasies-gia-to-komma-kasidiari/?doing_wp_cron=1681074727.4534668922424316406250, τις ενστάσεις τους για τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, διατυπώνουν συνταγματολόγοι που θεωρούν ότι αποτελεί πρωτοφανή παρέμβαση εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητές του.
Δηλώσεις συνταγματολόγων:
Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος (καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Π.) δηλώνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τα εξής: «Μένω έκπληκτος με το μάλλον επιθετικό ύφος και πάντως απροσδόκητο. Ένα ύφος λόγου απροσδόκητο για ανώτατο δικαστή».
Ο Πάνος Λαζαράτος (καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ) είπε: «Θεωρώ θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις ιδίως την πρωτοβουλία του ανώτατου δικαστή σε μία τέτοια στιγμή που αν θέλετε τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση, θεωρώ πως θα κάνει δήλωση αποχής από τη διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες. Μιλάει για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει. Δεν πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση σε καμία περίπτωση πρόκειται και πάλι για γενική και αφηρημένη ρύθμιση η οποία εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις αυτή την απόφαση».
Ο Αντώνης Μανιτάκης (ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Επικεφαλής Επιτροπής Επιστημονικού Συμβουλίου Νομικής Λευκωσίας) υποστήριξε τα ακόλουθα: «Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση ούτε στο έργο ούτε στην οργάνωση ούτε στην λειτουργία του δικαστηρίου. Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης. Αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιο αριθμό δικαστών. Η ρύθμιση έχει στόχο την διασφάλιση της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου, έναντι πιθανών ενστάσεων».
Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος δήλωσε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δε σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο. Ξαναλέω κατά τη γνώμη μου από μόνη της η νομοθετική αυτή ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε δηλαδή δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθετήση δε νομίζω ότι είναι παράνομη».